Winnaar Reynaers Projectprijs bekend

De winnaar van de Reynaers Projectprijs is bekend gemaakt: BILT. Met hun flexibel circulair bouwsysteem zijn hebben zijn de vakjury kunnen overtuigen. Het is de twintigste keer dat de projectprijs wordt uitgereikt. 

In totaal waren er dit jaar 43 inzendingen. BILT werd samen met negen andere projecten door de vakjury genomineerd voor de 20e editie van de Reynaers Projectprijs. Uit de tien genomineerden kon het publiek online haar favoriete top drie samenstellen. Van de bijna 12.700 uitgebrachte stemmen was ruim 19,5 % voor BILT, gevolgd door Villa Amsterdam en Villa X op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Binnenkort vindt de prijsuitreiking plaats. De winnende architect en gevelbouwer ontvangen ieder €2.500. In overleg mag de winnaar datzelfde bedrag doneren aan een goed architectuur doel. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel. 

Meegroeien en meekrimpen
Deze modelwoning, een ontwerp van het team van BILT, werd gerealiseerd door Huijberts gevelbouw.  In slechts twee maanden tijd werd begin 2017 op het Kubuseiland in Leidsche Rijn Utrecht de modelwoning gerealiseerd. De woning kan eenvoudig meegroeien en -krimpen met de wensen van de bewoners. De toegepaste onderdelen worden geprefabriceerd en op de bouwplaats geassembleerd. Het huis is onderhoudsvrij en levert energie. Architect Hans Sluimer is initiatiefnemer van het innovatieve bouwsysteem, dat hij samen met een team van ingenieurs en leveranciers ontwikkelde. In 2016 werd hiervoor het bedrijf BILT opgericht, dat niet alleen huizen ontwerpt, maar ook ontwikkelt en verkoopt.

De vakjury over BILT
De jury omschreef BILT als volgt: "Stapelen met standaard elementen kan wel degelijk architectuur en een bijzondere ruimtelijke beleving opleveren. Dat blijkt uit de modelwoning met het bouwsysteem BILT. Gesloten elementen bekleed met hout worden afgewisseld met grote, transparante vlakken met aluminium puien die deels ook te openen zijn. Alle betrokken partijen binnen BILT hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een circulair, energieneutraal en lichtgewicht woningconcept dat direct kan inspelen op trends als tiny housing, kangoeroewoningen en off-the-grid living.’’

Reacties