Woning verhuren met blokverwarming: wat zijn de regels?

Wellicht verhuurt u een woning met blokverwarming, of wellicht bent u voornemens om een woning aan te kopen als belegging die blokverwarming heeft. Wat is blokverwarming precies en hoe gaat u om met blokverwarming en verhuur? Esther Dekker van Max Property Fund legt het uit.

Blokverwarming, wat is dat?
Blokverwarming wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Bij deze vorm van verwarming worden meerdere huizen of appartementen verwarmd door dezelfde ketel. De appartementen of woningen hebben dus geen eigen cv-ketel. Dit kan een voordeel zijn omdat dit veel geld kan schelen in bijvoorbeeld onderhoudskosten

Hoe betaal ik voor verwarming?
De betaling van blokverwarming wordt doorgaans geregeld door de VvE. De VvE rekent een ‘voorschot stookkosten’ in de VvE bijdrage. Dit voorschot kunt u als eigenaar doorberekenen aan de huurder.

Hoe reken ik het daadwerkelijk verbruik van de stookkosten af met de huurder?
De VvE maakt 1 keer per jaar een afrekening van de stookkosten voor het appartement dat u verhuurt. Uit deze afrekening blijkt of uw huurder te veel of te weinig heeft betaald ten aanzien van het voorschot stookkosten dat maandelijks betaald wordt.

Meterstanden
Bij blokverwarming heeft elke verwarmingsplaat een metertje. Het is heel erg belangrijk dat u bij de sleuteloverdracht met de huurder de verschillende meterstanden op de verwarmingsplaten noteert. De stookkosten met de huurder rekent u namelijk altijd af naar feitelijk gebruik. Door het noteren van de beginmeterstanden kunt u altijd het feitelijk gebruik herleiden. Hier kunt u meer lezen over het belang van een goede incheck.

De Warmtewet
Een nadeel van blokverwarming kan zijn dat u als gebruiker geen eigen gasleverancier kunt kiezen. U kunt dus niet aan prijsvergelijking doen. Om consumenten toch te kunnen beschermen is in 2014 de Warmtewet in werking getreden. Dit zijn de belangrijkste punten uit de wet:
-Er is een maximumprijs voor de levering van warmte
-In uw contract moet aangegeven zijn in welke gevallen u afgesloten mag worden van warmte
-Recht op compensatie bij ernstige storing
-Hoe de leverancier uw warmte verbruik moet meten
-Dat u een klacht voor kunt leggen bij de geschillencommissie

Het artikel is geschreven door drs. Esther Dekker, vastgoed directeur Max Property Group Nederland en Duitsland.Reacties


Laatste nieuws