Op bezoek bij Werkfabriek: sociaal ondernemen in een bruisende coworking space

Jari Wesselink van SKEPP sprak voor de 10e editie van de maandelijkse rubriek ‘SKEPP design’ met Mirke Postmus van Werkfabriek. Dit kantoorpand was vroeger een printfabriek, maar biedt tegenwoordig een bruisende coworking space voor sociaal ondernemers om te ontmoeten, netwerken en verbinden.

Dit gave kantoorpand in Den Haag Binckhorst met industriële look en aandacht voor de geschiedenis beschikt over een flextafel in de algemene ruimte met een bijzonder verhaal.

Dé plek voor ondernemers om kennis en expertise uit te wisselen
Het is alweer bijna 2 jaar geleden dat in november de deuren van Werkfabriek openden in Den Haag. De eigenaar van het kantoorpand had een visie: een plek creëren voor sociaal ondernemen. Zelf leidt hij met zijn stichting jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt op tot glazenwasser vanuit dit prachtige kantoor aan de Wegastraat in Den Haag.

Om de Werkfabriek in goede banen te leiden kwam hij vervolgens uit bij Postmus. “Ik schreef een scriptie over dit soort werkplekken in Amsterdam, over community’s”, vertelt ze over waarom zij in beeld kwam. Deze ondernemers die gebruik maken van de werkplekken in het kantoor beschikken allemaal over hun eigen kennis en expertise, die ze onderling uitwisselen.

Huurders met sociale doelen, zoals het verminderen van werkloosheid
De verschillende huurders van kantoorruimte in dit kantoorpand in Den Haag zijn allemaal sociaal ondernemers. Zo is er een huurder die games ontwikkelt samen met MBO-studenten, om zo de kwaliteiten van de studenten helpen te ontplooien. Deze studenten worden daarna gekoppeld aan een uitzendbureau.

“Om zodoende de werkloosheid te verminderen”, zegt Postmus. “Iedereen mag hier huren, maar je behoort open te staan voor verbinding en een sociale impact te leveren.” Om die reden zijn er meerdere partijen die een bijdrage leveren aan de community van Werkfabriek. Wellicht dat dit een inspiratie kan zijn voor kantoren in Amsterdam, Rotterdam en andere grote steden.

Industrieel en duurzaam
Nadat de functie van het pand switchte van printfabriek naar coworking space voor sociale ondernemers, is de industriële look met het vele beton in stand gehouden. Werkfabriek heeft zoveel mogelijk behouden: de sfeer en de look&feel het past helemaal bij de uitstraling van het pand.

“We hebben er bewust voor gekozen om duurzaam bezig te zijn, met het oog op de langere termijn”, waarmee Postmus doelt op bijvoorbeeld de prachtige kasten die door het hele gebouw te zien zijn. Deze in het oog springende kasten zijn gemaakt van oud karton, worden volop gebruikt en zorgen voor een toffe opvulling van de inrichting.

Vroeger en nu met elkaar gecombineerd door de flextafel
De tafels in de kantoorruimte in Den Haag trekken naast de kasten ook de aandacht naar zich toe, omdat zij nog stammen uit de tijd van de printfabriek. Maar de flextafel in de algemene ruimte is toch wel een erg bijzondere tafel. Deze bestaat namelijk uit stalen frames die aan de gevel van het gebouw hingen toen het nog een printfabriek was.

“We hebben deze gerecycled naar een tafel en daarna alleen een tafelblad toegevoegd”, legt Postmus uit. De combinatie van die speciale tafel met de designstoelen zorgen voor een indrukwekkend aanzicht die het verleden en heden bijeen brengt.

Reacties