VJ Commentaar: Sorry media, de Amsterdamse woningmarkt koelt helemaal niet af

In de media waren gisteren de berichten te lezen als zou de overkokende Amsterdamse woningmarkt eindelijk aan het afkoelen zijn. VJ trekt een heel andere conclusie en signaleert een nieuw levensgroot probleem die de woningmarkt in het hart raakt. 

Reacties

Tel hier het toenemend probleem van geschikte woningen voor senioren bij op. Stagnerende doorstroming in zowel de sociale- als middenhuur voor senioren is al een voldongen feit. Marinus Dijkman, Stijlvol Ouder www.stijlvolouder.nl

Geplaatst door Marinus Dijkman op 13 oktober 2017 om 14:37

Zoals ik al bij een eerdere gelegenheid bijdroeg wordt en (misschien) is een nieuwbouwhuis een schaars goed. De belangrijkste reden is volgens mij simpel en die is dat de "handjes" (nu en in de nabije toekomst) ontbreken om de huizen te bouwen waar op dit moment vraag naar is. Dus ook al zouden er meer locaties bouwrijp klaarliggen kunnen deze vanwege gebrek aan capaciteit niet in productie worden genomen. De levertijd op een heifundering bijvoorbeeld is op dit moment al 5 a 6 maanden.

Geplaatst door P.A. Langman op 13 oktober 2017 om 14:42

Gedurende de crisisjaren werd er al volop gesproken over het grote woning tekort dat zou gaan ontstaan zodra de financiële sector weer grond onder de voeten zou krijgen.
De stagnatie van nieuwbouw tijdens de crisis wordt vaak als schuldige aangewezen maar was op dat moment niet anders dan logisch. Wie durfde er tenslotte nog voor eigen rekening en risico (financieren/voorverkoop ging niet meer) huizen te bouwen waar de consument vervolgens geen hypotheek voor kreeg? Dat vervolgens de markt zo snel is omgeslagen als we nu ervaren heeft niemand aan zien komen. Dat het zo'n enorme vlucht zou nemen als nu aan de hand is kon niemand voorspellen. De oplossing? Bewezen succesvolle samenwerkingen tussen gemeentes en ontwikkelaars die beide succesvol hebben geïnvesteerd in het realiseren van toekomstbestendige, duurzame woningbouw, 1 op 1 kopiëren. Dat betekent voor beide partijen niet altijd de maximale opbrengst, maar wel vlot en succesvol de markt bedienen. Haal de voet van de rem zodra er 80% eensgezindheid is. Finetunen en starten!

Geplaatst door Ivo van Baal op 25 oktober 2017 om 20:05

Dossier VJ Commentaar