Nieuwbouwwijk Defensie-eiland nadert laatste hoofdstuk

Op woensdag 28 juni werd op feestelijke wijze het startsein gegeven voor de bouw van deelplan Midden op Defensie-eiland in Woerden. Plandeel Noord is reeds opgeleverd en bewoond. Nu is het voor de Wasserij CV, het samenwerkingsverband tussen vastgoedontwikkelaars Blauwhoed en VORM, zaak om door te pakken met plandeel Zuid. Jeroen van Lier, gebiedsontwikkelaar bij VORM, vertelt aan VJ de stand van zaken.

"Net voor de zomer is het startsein gegeven voor de bouw van de 9 kadewoningen, 10 kasteelwoningen, 12 appartementen, 2 penthouses en ondergrondse parkeergarage in deelplan Midden. De werkzaamheden verlopen voorspoedig", vertelt Van Lier. "De bewoners kunnen als alles volgens planning verloopt voor het eind van 2018 de sleutel in ontvangst nemen." 

Appartementen De Wasserij onder optie
In ‘De Wasserij’, het monumentale gebouw met de karakteristieke schoorsteen komt een drietal appartementen op de verdieping in combinatie met horeca op de begane grond waar ook ruimte is voor culturele programmering. "We willen van De Wasserij een levendige ontmoetingsplek maken, centraal op het eiland", legt Van Lier uit. Om ondernemers en toekomstige bewoners kennis te laten maken met de mogelijkheden voor invulling van De Wasserij, is in maart dit jaar een feestelijk evenement gehouden op locatie.

Van Lier vertelt: "Veel mensen zijn een kijkje komen nemen op het feest, met als gevolg dat de drie appartementen inmiddels onder optie staan." De ontwikkeling en exploitatie van De Wasserij is in handen van de Wasserij VOF, een samenwerking tussen JFA Tromp Beheer BV, Toba BV en Graven BV.

Horeca exploitatie
De Wasserij VOF is nog op zoek naar exploitanten voor de horeca. Van Lier vertelt: "Helaas haakte onlangs een beoogd exploitant om persoonlijke redenen af voor één van de twee horeca units op de begane grond van De Wasserij. Op dit moment voert De Wasserij VOF gesprekken met andere ondernemers voor de exploitatie van de horeca." 

De omgevingsvergunning voor de verbouw van De Wasserij is bij de gemeente aangevraagd. Als alles volgens planning verloopt, wordt het gebouw eind 2018 opgeleverd.

Zeven stijlen en zeven doelgroepen
Sinds juni 2017 is het ontwerpbestemmingsplan voor Defensie-eiland Zuid onherroepelijk. De Wasserij CV en de gemeente Woerden hebben onlangs een nieuw stedenbouwkundig plan opgesteld voor plandeel Zuid. Van Lier: "Met plandeel Noord reeds bewoond en plandeel Midden in aanbouw, zal het ontwerp van plandeel Zuid het ultieme slotstuk vormen. Het plandeel bestaat uit zeven woningblokken. Eengezinswoningen, oude loodsen, appartementen, penthouses, boothuizen, herenhuizen, kadewoningen en en suite-woningen. Ieder in een andere stijl, maar met een sterke industriële en moderne samenhang. Zeven woningtypen, zeven stijlen en zeven doelgroepen."

Op dit moment wordt de grond voor plandeel Zuid bouwrijp gemaakt. De start verkoop van de woningen staat gepland voor begin november.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022