Ultiem hergebruik in Eindhoven: Eerst kantoor, toen school en nu appartementencomplex

La Maison aan de Frankrijkstraat 101 in Eindhoven is het eerste kantoorpand dat in opdracht van corporatie ’thuis is getransformeerd naar woongebouw. Een mooi voorbeeld van goed hergebruik van vastgoed. Het kantoor kende een tweede leven als schoolgebouw. Nu heeft Van Wijnen er 67 appartementen van gemaakt die allemaal inmiddels in gebruik zijn.

Gisteren is La Maison - zoals het wooncomplex heet - samen met de bewoners en de buren feestelijk geopend. Vanwege de naam van het pand heeft de opening een Frans tintje: een accordeonist speelde Franse chansons en de gasten werden getrakteerd op crêpes.

Ook konden de bewoners van La Maison en uit de buurt jeu-de-boulen nadat de jeu de boules baan voor het pand officieel in gebruik is genomen door Luc Severijnen, directeur-bestuurder van ’thuis, Daniëlle van der Ven, directeur projectontwikkeling Van Wijnen Zuid en Henri Koolen, gebiedsmanager van de gemeente Eindhoven.

'Prettig wonen doe je samen'
“Mooi om La Maison samen met de bewoners en buren feestelijk te openen,” vertelt Marleen de Visser, sociaal beheerder bij ’thuis. “We vinden het belangrijk dat bewoners zich thuis voelen in La Maison en in de buurt. Dat begint ermee dat je elkaar leert kennen en daarvoor was deze feestelijke opening een mooi begin. Nu moeten de bewoners er verder zelf mee aan de slag. Daarvoor kunnen ze onder andere gebruik maken van een ontmoetingsruimte in La Maison en van een speciaal voor La Maison ontworpen bank die voor het pand staat. We zien nu al vaak mensen op de bank zitten. Het is fijn als dat helpt bij het leggen van contacten, want prettig wonen doe je samen.”

Voldoen aan een behoefte
Met de realisatie van deze appartementen voldoen we aan de grote behoefte aan kleine, betaalbare appartementen in Eindhoven. “Het gaat om appartementen die zonder lange inschrijftijd, snel beschikbaar zijn. De appartementen van gemiddeld 49m² zijn bestemd voor een gemengde groep bewoners, zoals starters, vergunninghouders en overige 1-persoonshuishoudens,” aldus Bert Kaiser gebiedsregisseur van Woonstichting ’thuis.

Derde leven
“Een oorspronkelijk als kantoor ontworpen gebouw, dat later een tweede leven kreeg als schoolgebouw en nu getransformeerd is tot appartementencomplex. Dat is toch duurzaamheid ten top! Van Wijnen is erg trots op het eindresultaat,” aldus Daniëlle van der Ven directeur projectontwikkeling van Van Wijnen.

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special