Facebook bouwt 1500 huizen en Rem Koolhaas gaat het ontwerpen

Een bijzondere ontwikkeling: het almachtige Facebook gaat dichtbij het huidige hoofdkwartier in Californië een compleet dorp bouwen met 1500 nieuwe woningen die tegen relatief lage prijzen zullen worden verkocht en verhuurd.

Dat meldt Facebook. Evenzeer opvallend is dat Facebook het prestigieuze architectenbureau OMA, opgericht door Rem Koolhaas, heeft ingeschakeld om het ontwerp voor het geplande dorp met de naam Willow Campus te leveren.

Divers vastgoed
Behalve 1500 nieuwe huizen, komen ook kantoren, winkels, zwembaden en bioscopen. Het is nog niet duidelijk of Facebook zelf een deel van de kantoorruimte gaat innemen of een deel gaat verhuren. Volgens de eerste berichten op de architectuursite Designboom.com is 163.000 m2 kantoorruimte en 12.000 m2 retail ingetekend.

Huizenprijzen schieten omhoog
De huizen zijn bedoeld voor iedereen, niet alleen voor medewerkers van Facebook. De prijzen zullen veel lager dan elders in Californië komen te liggen. De laatste tien jaar zijn de huizenprijzen in die regio geëxplodeerd door de aanwezigheid van de grote techgiganten als Facebook, Google en Apple die daar hun hoofdkantoren hebben. Zo is Facebook gevestigd in Menlo Park, een voorstad van San Francisco. Op een steenworp afstand liggen steden als Palo Alto (thuisstad van onder meer Tesla), Mountain View (Google), Sunnyvale (LinkedIn), Santa Clara (Intel) en Cupertino (Apple).

De algemene kritiek is dat de doorgaans goed betaalde internationale medewerkers van deze bedrijven de huizenprijzen hebben opgestuwd. De lokale bewoners vissen hierdoor steeds vaker achter het net bij het vinden van een huis. 2021 opgeleverd
Het nieuwe dorp Willow Campus moet komen op een oud industrieterrein van 22 hectare nabij Menlo Park dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ooit heeft gekocht. Rond 2021 moeten de eerste bewoners er naartoe verhuizen.

Klik HIER voor een filmpje.
 Reacties


Laatste nieuws