Column: Werk aan de winkel voor algemene energieverplichting in 2023

Om in de toekomst op een nog duurzamere manier zaken te doen is sinds 2013 het Energieakkoord voor duurzame groei opgezet. Het gebruik van energie is hierbij van groot belang waardoor energieleveranciers een grote rol van betekenis spelen. Zo wordt er gewerkt aan het verplicht stellen van een energielabel C voor kantoren. Een besluit waar vastgoedbeleggers en beheerders in kunnen samenwerken met hun energieleverancier.

Op dit moment is ongeveer 40% van de gebouwen die niet voldoet aan het energielabel C in handen van vastgoedbeleggers. Dit betekent dat er voor de algemene verplichting op 1 januari 2023 nog veel werk aan de winkel is waardoor de investering in de gebouwen niet wordt verwaarloosd.

Acties
Om ervoor te zorgen dat een gebouw voldoet aan het verplichte energielabel C zijn diverse acties mogelijk, afhankelijk van het huidige label van een gebouw. Energiebesparing is hierin uiteraard een van de factoren die kan helpen een gebouw duurzamer te maken. Als energieleverancier helpen wij onze klanten met innovatieve dienstverlening die helpt inzicht en grip op het energieverbruik te geven. Ook geven wij onze klanten reeds inzicht in de duurzaamheid van hun pand via onze CO2- calculator. Daarnaast kunnen wij adviseren in maatregelen die ervoor zorgen dat energie wordt bespaard. Dit doen wij door op locatie een analyse te maken en aanbevelingen te geven om een beter energielabel te krijgen. Hierbij kun je denken aan het goed inregelen van klimaatinstallaties in overleg met uw installateur of bijvoorbeeld verlichtingplan met korte terugverdientijd. Bij gebouwen met energielabel G zullen ook maatregelen zoals glas- of dakisolatie nodig zijn.

Samenwerken
Het is de kunst ervoor te zorgen dat de investeringen in de duurzaamheid van panden zich gaan terugverdienen en financierbaar zijn. Dit wordt voor een deel al terugverdiend met een beter energielabel waarvoor huurders warmlopen. Met onze kennis en expertise in energie en die van u in vastgoed gaan wij ervoor zorgen dat deze transitie moeiteloos verloopt.

Een column van Dennis Ostendorf, commercieel directeur MAIN Energie

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022