Vastgoedbeleggers ontvangen vergoeding onbenutte ruimte door deeleconomie

Het nieuwe concept Storage Share biedt de mogelijkheid op Airbnb-achtige wijze lege kantoorruimten, garageboxen en bergingen alsnog te verhuren. Merin en Annexum maken al gebruik van het verhuurplatform. Beginnend in Amsterdam wordt het concept via de Randstad over de rest van Nederland uitgerold.

Storage Share brengt particulieren en bedrijven die opslagruimte zoeken in contact met aanbieders van ruimte. Vaak bij hen in de buurt en altijd tegen redelijke tarieven. “Het mes snijdt aan twee kanten”, vertelt de 26-jarige Julian Doorten, mede-oprichter van Storage Share. “Enerzijds kunnen zowel vastgoedbeleggers als particulieren nu geld met hun leegstaande ruimtes verdienen en anderzijds besparen de gebruikers ongeveer 50% ten opzichte van opslag bij traditionele opslagbedrijven. Daarnaast bevinden de traditionele opslagbedrijven zich meestal aan de randen van een stad en de ruimtes op ons platform in en om woonwijken”.  

Schreeuwend tekort
De start-up speelt slim in op twee ontwikkelingen: de groeiende markt van self-storage en de toenemende interesse in de deeleconomie.

Nederlandse huizen zijn vaak vol. Vooral in steden hebben particulieren een schreeuwend tekort aan opslagruimte, denk aan sportuitrusting, zomer- of winterkleding, verzameling, mountainbike, racefiets of winterstalling voor de motor. Het platform Storage Share brengt vraag en aanbod van opslagruimte bij elkaar.

Vastgoedpartijen enthousiast
Terwijl het concept zich in eerste instantie richtte op de particuliere aanbieders van ruimte, zagen professionele vastgoedpartijen direct mogelijkheden. In Storage Share zien zij een mogelijkheid om leegstaande kantoren, garageboxen en bergingen alsnog te gelde te maken. Het platform richt zich daarom op zowel de particuliere als de zakelijke aanbieders. “Ook wij zien de vastgoedwereld veranderen en daar is de opkomende deeleconomie een goed voorbeeld van. Door samen te werken met een concept als Storage Share haken wij in op deze verandering en pakken we gezamenlijk leegstand aan”, vertelt Nora Chouli client relationship manager bij Merin. Naast Merin werkt ook Annexum al samen met Storage Share. Diverse andere vastgoedpartijen onderzoeken samen met Storage Share de mogelijkheden van een pilot.

Meer sociale cohesie
“Ons motto is ‘Samen hebben we de ruimte’”, vertelt de 27-jarige Niels van Eck, mede-oprichter en verantwoordelijk voor de digitale infrastructuur. “Wij leggen de koppeling tussen mensen die ruimte zoeken en vastgoedpartijen en particulieren die ruimte over hebben.”

“In de basis is het een zakelijke deal tussen twee partijen, maar met ons project Storage Share bieden we ook kansen voor wijken. We brengen wijk- en buurtbewoners met elkaar in contact en vergroten daarmee de sociale cohesie. Mensen krijgen daardoor nieuwe contacten, dat is nu al zichtbaar.”

Driehoog achter
“Lange tijd woonde ik in Drenthe. Daar had ik alle ruimte, maar toen ik naar Amsterdam verhuisde voor mijn eerste baan, kon ik me van mijn salaris niet meer veroorloven dan een kamer van zes vierkante meter. Ik woonde letterlijk driehoog achter”, vertelt Doorten. “Mijn skispullen bleven achter in mijn ouderlijk huis. Erger vond ik het dat ik mijn mountainbike niet mee kon nemen naar Amsterdam.”

Zonder dat Doorten het toen wist, was daarmee de kiem gelegd voor zijn latere initiatief Storage Share. 

Links Julian Doorten, rechts Niels van Eck.

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special