Energielabel A al mogelijk na gangbare besparingstechnieken

Het is al mogelijk Energielabel A te bereiken met het toepassen van gangbare energiebesparingstechnieken in utiliteitsgebouwen. Een hoger Energielabel halen is te bereiken met iets meer investeringen na energiezuinige renovatie. RVO.nl deed onderzoek naar de koploperprojecten.

Wie grondig gaat renoveren, heeft te maken met energieprestatie-eisen uit het Bouwbesluit. Deze bestaan uit eisen voor thermische isolatie, zoals spouwmuurisolatie. Maar ook uit rendementseisen voor de installaties, zoals verwarmen, koelen, ventileren of warm tapwater. Het toepassen van deze eisen levert meestal maximaal een energielabelsprong naar C op. Ondernemers die grootschalig investeren in de verduurzaming van hun gebouw hebben vaak hogere ambities. Daarnaast zijn zaken als comfortverbetering of het verbeteren van de uitstraling van het gebouw grote drijfveren.

Koploperprojecten
Bij al deze koploperprojecten scoorden de gebouwen na de renovatie label A. Sommige projecten scoren zelfs A+ of hoger, na het toepassen van aanvullende maatregelen. Voorbeelden zijn PV-panelen, warmtekoude-opslag met warmtepomp en betere gevelisolatie. De ingrijpende renovatie van ASR verzekeringen behoort tot de inspirerende koplopers.

Gangbare technieken
Uit het onderzoek blijkt verder dat bij projecten gangbare technieken zijn gebruikt voor energiebesparing en comfortverbetering. Voorbeelden daarvan zijn HR++ beglazing, vloer- en gevelisolatie en energiezuinige verlichting. Dankzij deze energiezuinige renovaties kunnen bedrijven Energielabel A bereiken.

Voor het rapport onderzocht RVO.nl 25 renovatieprojecten in de utiliteitsbouw via desktopresearch, analyseerde de EPBD-database en sprak met stakeholders.

Meer informatie?
U kunt het rapport Zeer energiezuinige renovatie ulititeitsgebouwen hier downloaden en voorbeelden van grondige renovaties vindt u hier. In de Initiatievendatabase Energiezuinig gebouwd vindt u de resultaten van het onderzoek en de beschrijvingen per project. Het gaat om renovaties van onder meer een speeltuingebouw, (bank)kantoor en een museum. De renovaties vonden plaats tussen 2010 en 2015.

Een bijdrage van Platform Duurzame Huisvesting, dit bericht verscheen eerder op RVO.nl.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022