Dudok’s Bijenkorf leeft door in video


De Hilversumse journalist Peter Veenendaal maakte een film over de oude Bijenkorf in Rotterdam, ontworpen door Willem Marinus Dudok. Het gebouw werd in 1930 geopend en was het grootste en modernste warenhuis van Europa. Een sprookjespaleis van glas en steen, vol luxe producten uit de hele wereld. Helaas heeft het gebouw Rotterdam maar een decennia gesiert, daar het in mei 1940 verwoest werd door het Duitse bombardement.

Inclusief de video met exclusief beeldmateriaal, verzameld door Peter Veenendaal.

In de jaren ’50 koos Rotterdam ervoor om een nieuwe Bijenkorf te bouwen. Dudoks oude meesterwerk kwam hiermee in de vergetelheid. Slechts een handjevol oude Rotterdammers en architectuurliefhebbers herinneren zich nog het oude warenhuis uit 1930. Toen Peter Veenendaal via internet op de foto’s van Rotterdammer Jan Sluijter stuitte, die een unieke beeldcollectie over de oude Bijenkorf heeft verzameld, ontstond het idee van een documentaire om het vergeten meesterwerk van Dudok weer tot leven te wekken. Hij dook in de archieven en vond – 85 jaar na de opening - nog verrassend veel en onbekend filmmateriaal van het warenhuis.

Veenendaal: “Wat me het meeste plezier doet is dat het gebouw nu toch nog een soort nieuw leven krijgt, op tv en internet. Het is niet helemaal verloren gegaan….Rotterdam heeft een klein, verloren stukje van zijn prachtige geschiedenis terug. En Dudok ook.”



Reacties


Laatste nieuws