Zwendel in bouw met veiligheidsdiploma’s

Veel werknemers in de bouw hebben hun veiligheidsdiploma op onrechtmatige manier verkregen. Het AD meldt dit naar aanleiding van een rechtszaak tegen een directeur en examinator van een opleidingsbedrijf voor VCA-certificaten in Den Haag.

Al in 2011 werd de fraude opgemerkt door justitie. Het betreft fraude bij het examineren van De Veiligheids Checklist Aannemers (VCA). Wie een VCA-certificaat op zak heeft mag bouwplaatsen met een verhoogd risico betreden.

Wie een examen moest afleggen bij het inmiddels failliete Haagse opleidingsbedrijf Vota, kreeg een zendertje en een oortje. De directeur van het opleidingsbedrijf kon de vragen op afstand zien en de antwoorden daarop influisteren bij de geëxamineerden.

Tegen de directeur is bij de rechtszaak 8 maanden cel geeist. Een examinator die in het complot zat, heeft een celstraf van 2 maanden tegen zich horen eisen. Volgende week vrijdag is de uitspraak.

Er zijn inmiddels 1700 VCA-certificaten ongeldig verklaard. Werknemers bij het examen afgelegd werd zouden honderden euro's hebben betaald.



Reacties


Laatste nieuws