Column: Inzet van flexibele vakexperts is het heden en de toekomst

Toen de markt instortte ontstond er een disbalans tussen de ontwikkelaar, bouwer en makelaar. Wij zijn daar op ingehaakt door te starten met het leveren van flexibel inzetbare vakexperts. Dit bleek een schot in de roos en steeds meer opdrachtgevers maken nu gebruik van flexibele krachten. Een groeiende trend die kansen biedt voor bedrijven. Flexibiliteit geeft lucht!

Er is een verandering gaande in de vastgoedwereld. Er worden steeds meer flexibele krachten ingezet voor projecten, dit geldt voor allerlei verschillende disciplines zoals bijvoorbeeld adviseurs, projectontwikkelaars, verkoopteams en marketingmedewerkers. Met de inzet van deze flexibele krachten kan aan de opdrachtgever 100% aandacht, visie en exclusiviteit geboden worden, daarnaast kan de opdrachtgever op het juiste moment de juiste vakspecialist inzetten, precies hoe lang nodig is. Dat is uiteindelijk toch wat ieder project verdient?

Win-win
We zien om ons heen regelmatig dat er tijdens een reorganisatie bij een ontwikkelaar medewerkers ontslagen zijn die uiteindelijk op projectbasis weer ingehuurd worden. De ontslagen medewerkers gaan in sommige gevallen aan de slag als ZZP’er, zij zien kansen om zichzelf te ontplooien en hun markt, netwerk en werkgebied te verbreden. Ze hebben meer vrijheid dan in vast dienstverband en kunnen opdrachten selectief aannemen. Opdrachtgevers kunnen hierdoor meer inzet en kennis verwachten bij verschillende projecten en de zelfstandigen daarentegen kunnen, als ondernemer, flexibel aan de slag met een nieuw inkomstenmodel. Wij hanteren zelf verschillende verdienmodellen waarbij het resultaat doorslaggevend is. Onze verkoopspecialisten zijn echte ondernemers en zij worden bijvoorbeeld afgerekend op verkoopresultaat van het gehele project. Hoe sneller resultaten worden behaald, hoe sneller inkomsten worden gegenereerd en des te sneller het project wordt opgeleverd. Een win-win situatie voor alle betrokken partijen.  

De taal spreken
De trend van het inzetten van flexibele krachten sluit goed aan bij ons werkgebied. Wij zetten verkoopspecialisten in op nieuwbouwprojecten door het hele land. Het voordeel hiervan is dat de specialisten wonen in de regio, de directe omgeving van het project kennen, verstand hebben van de cultuur die er heerst en de taal spreken, want overal in Nederland werkt het anders. Je wilt niet een medewerker die normaal gesproken in Amsterdam woont en werkt op een project zetten in Tilburg, omdat dat toevallig de enige medewerker was die op dit moment geen project had. Iedere opdrachtgever wil het beste voor zijn project: ervaren mensen met kennis van de lokale markt en volledige inzet en flexibiliteit op elk moment van de dag/week. Dat kan op deze manier en daar dragen wij graag ons steentje aan bij.

Blijvertje
Is dit alleen een trend of is het een blijvend fenomeen? Wij denken het laatste, want waarom zou je flexibiliteit en focus inleveren en terugvallen op de statische organisatie van voorheen? ‘Never change the best team’. Vooral partijen met landelijke dekking zijn gebaat bij een flexibele schil, met bijvoorbeeld een soort verkooporganisatie op afroep. Wij bekijken per project welke verkoopspecialist daar het beste past, dus de best mogelijke expertise op het juiste moment op de juiste plek. Flexibiliteit geeft lucht en mogelijkheden, ook, of misschien wel juist, voor een sector die over het algemeen vrij traditioneel is.

Een column van Roy Staphorsius en Herbert Rooijakkers, De Heeren van 100.

Reacties