Bent u als VvE beheerder klaar voor 25 november?

Er is de laatste tijd nogal wat onduidelijkheid in beheerdersland. Met als belangrijkste vraag: ben je als professioneel beheerder van een Vereniging van Eigenaren, als het gaat om het afsluiten van verzekeringen, nou wel of niet vergunningplichtig? Het antwoord is simpel: ja. Concreter: u hebt als VvE beheerder nog tot 25 november de tijd om zo’n vergunning aan te vragen.

Wanneer je als professioneel beheerder van een VvE bij het afsluiten van een verzekering meer doet dan het doorgeven van NAW-gegevens, dan is er volgens de Wet op het financieel toezicht al sprake van bemiddelen. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het doorgeven van gebouwgegevens bij het opvragen van offertes voor een opstalverzekering. Voor deze activiteiten is een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten, de AFM, nodig. Dat laat niets aan duidelijkheid over, toch? Meer informatie hierover vindt u op de website van AFM

VvE desk, VvE Meerkeuzepolis
Centraal Beheer heeft een speciale VvE desk waar een VvE beheerder vraagstukken kan neerleggen op verzekeringsgebied; van de vaststelling van de juiste herbouwwaarde tot aansprakelijkheid. Zij bieden daarnaast ook een VvE Meerkeuzepolis, hierin zijn alle mogelijke verzekeringen opgenomen, variërend van een brand-/opstalverzekering, tot en met een ongevallenverzekering voor vrijwilligers. Een belangrijke verzekering is natuurlijk ook de bestuurdersaansprakelijkheid. Bij het verzekeren van appartementen is de herbouwwaarde een belangrijk onderdeel. Daarom adviseert Centraal Beheer voor het vaststellen van de juiste herbouwwaarde een taxatie. Zij hebben hiervoor met een aantal erkende taxatiebureaus scherpe prijsafspraken gemaakt en er is een speciaal tarief voor complexen met meer dan 100 appartementsrechten.

Verzekeren zonder dure taxatie
Bestaat een VvE uit maximaal 10 appartementen met uitsluitend woonbestemming dan is de ‘Garantie geen onderverzekering’ mogelijk zonder dat er een taxatie nodig is. Centraal Beheer stelt de herbouwwaarde per appartement vast op €200.000 en berekent hierover de premie voor de brand-/opstalverzekering. Het appartement is dan verzekerd voor maximaal €350.000 en daarin zijn woningverbeteringen en de fundering meeverzekerd. Dat is handig, omdat met name individuele woningverbeteringen verzekeringstechnisch nogal eens in het gedrang komen.

Even Apeldoorn bellen…
Weten dat schade goed is verzekerd, is plezierig. Nog beter is schade voorkomen of in elk geval te verminderen. Daarvoor is het Risico Reductie Plan, waarbij Centraal Beheer samenwerkt met partners op het gebied van beveiliging en preventie.

Wilt u meer weten over de aanpak van Centraal Beheer? U kunt gratis het handboek Praktisch over Vereniging van Eigenaren aanvragen. Maak het uzelf makkelijk en bestel het handboek hier online. Wilt u liever een persoonlijk adviesgesprek? Bel dan de speciale VvE-desk: 055 57 98 115. 

Een bijdrage van Centraal Beheer Achmea.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022