Sloopbedrijf Beelen Groep snelst groeiende recycler

De wereldwijde groeivertraging zorgt ervoor dat de prijzen van veel grondstoffen niet meer op het historische topniveau liggen van een jaar of vier geleden. Toch is het een kwestie van tijd, voordat de vraag naar onder meer koper de prijzen weer opvoert. Nederlands grootste sloopbedrijf Beelen Groep speelt in op die trend, door sterk in te zetten op recycling. In 2012 haalt Beelen Groep al een recyclepercentage dat de 100% zeer dicht benadert.

Urban Mining is een term die steeds vaker wordt gebruikt. Gebouwen die afgebroken of herontwikkeld worden, als bron voor grondstoffen en als mijn voor waardevol materiaal. Belangrijke stromen om te recyclen zijn zand, beton en hout vanwege hun omvang. Daarnaast is het goed materiaal als asfalt, dakbedekking, steenwol en papier te hergebruiken vanwege hun hoge milieudruk.

Om Urban Mining te realiseren, zijn herverwerkingsbedrijven nodig die in staat zijn ‘puin’ te scheiden naar de oorspronkelijke elementen. Op die manier ontstaat een circulaire economie, waarbij grondstoffen in de kringloop blijven – een principe dat als cradle-to-cradle door het leven gaat. Afval dient als bouwmateriaal of als brandstof. Zo ontwikkelde de Beelen Groep onder meer technieken om afval om te zetten in groene stroom.

De uitdaging is om voor elke afvalstroom nieuwe toepassingen te ontwikkelen, zodat een recyclingpercentage van honderd procent in zicht komt.

Wie het MVO-verslag van de Beelen Groep leest, ziet dat het hen inmiddels lukt de honderd procent te benaderen. In 2012 werd een recyclepercentage van 99,89 procent gerealiseerd voor alle binnenkomende afvalstromen – dit jaar moet het percentage doorgroeien naar 99,9 procent, om later dit decennium de honderd te halen. In Nederland is Beelen Groep daarmee niet alleen het grootste sloopbedrijf, maar ook de snelstgroeiende recycler.

 



Reacties


Laatste nieuws