Woningbouwcorporaties kunnen straks langer grondposities aanhouden

Als het aan minister Hugo de Jonge ligt, kunnen woningbouwcorporaties straks langer grondposities aanhouden. De maatregel is bekendgemaakt in een brief naar de Tweede Kamer naar aanleiding van het inspectierapport van Autoriteit Woningcorporaties (Aw).

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.Reacties

Stefan Schuwer

We kennen allemaal de boeggolf, "de productie gaat over 2 jaar fors omhoog, dan zijn alle problemen over". Gezond opportunisme is geen projectontwikkelaar (of die nu bij een corporatie of bij een marktpartij werkt) vreemd. Waar het mis gaat is het sturen en prognoses afgeven op het aantal opgeleverde woningen in plaats van op de start bouw van woningen. Tussen start bouw en oplevering zit al snel 1,5 tot soms zelfs 2 jaar. Prognoses mbt start bouw zijn met een marge van ca 30% optimisme over een termijn van 1-1,5 jaar realistisch te geven. Verder weg zit er al snel een "opportunisme-marge" in van 50% of meer. Tel daar de bouwtijd bovenop, dan is het niet zo vreemd dat prognoses van het aantal opgeleverde woningen bij lange na niet gehaald worden! Het zou corporaties, gemeentes en het Rijk erg helpen als men productie-prognoses maakt obv start bouw van woningen het komende jaar (met marge 30%), en de jaren erna met marge 50%. Als je dat vervolgens wil vertalen naar aantallen opgeleverde woningen, trek je er eerst 30% - 50% van af, en tel je er in tijd (gemiddeld) 1,5 jaar bij op. Dat levert dan een redelijk betrouwbare prognose op voor het aantal opgeleverde woningen over 3 a 4 jaar. Transparantie hierover op bestuurlijk niveau, en scherp sturen op effectiviteit en efficiënte inzet van mensen en middelen levert meer op dan in de politiek roepen "die productie MOET worden gehaald!". Het gras gaat niet harder groeien als je eraan gaat trekken!

Geplaatst op 3 maart 2023 om 11:05Laatste nieuws