Het is alweer de derde VJ Special over woonvormen, gezien de huidige woningnood actueler dan ooit. Mooi om te zien dat zoveel partijen gepassioneerd bezig zijn veel en vooral passende woningen te ontwikkelen. In deze special is de focus gelegd op speciale woningen voor starters, seniorenwoningen, woningdelen, woongeluk en modulaire woningen. Wat voor woonvormen passen anno 2021 op de woningmarkt?

Vastgoedjournaal ging in gesprek met zeven partijen die zich allen inzetten voor de woningmarkt. ‘Doelgroepgericht’ is het woord wat bij mij binnenschiet als ik de interviews lees. Want hoe kunnen starters nu betaalbaar in de stad wonen, en waar moeten kwetsbare personen terecht die nog steeds zelfstandig kunnen wonen, maar niet meer geschikt zijn voor thuishulp?

Laat je inspireren door de visie, expertise en motivatie om voor verschillende doelgroepen mooie, passende en duurzame woningen te ontwikkelen. Een korte introductie:

Woningdelen: een kans voor starters
Starters kunnen niet alleen steeds moeilijker aan een koopwoning komen, maar de huurwoningmarkt wordt ook onbetaalbaar. Voor studenten lijkt woningdelen een goede oplossing, dus waarom ook niet voor starters? Dat is echter iets makkelijker gezegd dan gedaan, wordt duidelijk in het interview met vermogensbeheerder en ontwikkelaar Urbanic: “ Woningdelen is feitelijk anders dan studentenhuisvesting. Helaas wordt dit door de politici en beleidsmakers regelmatig niet goed begrepen. Zij denken vaak ten onrechte dat werkende jongeren van hetzelfde kaliber zijn als wilde studenten. Wij willen én kunnen dit ontkrachten.”

Dam Co-living wil het mogelijk maken voor starters om zich in de stad te kunnen vestigen, want als je carrière wilt maken, moet je als starter naar de stad trekken: “Kopen in de stad is nagenoeg onmogelijk en in je eentje een duur appartement huren zit er voor veel starters op de arbeidsmarkt ook niet in. Maar een woning huren met gelijkgestemden en voorzieningen delen, biedt meer voordelen dan alleen geld besparen.”

Meer zorg-woonvormen nodig
Er lijkt geen geschikte woning te zijn voor kwetsbare personen die wel zelfstandig kunnen wonen, maar niet meer in aanmerking komen voor thuiszorg. Een verpleeghuis is natuurlijk niet geschikt. Maar wat dan wel? AM heef hier een concept voor bedacht: Let’s Live. “We kunnen met Let’s Live het leven van deze mensen aangenamer maken door hen zelfstandig te laten wonen, het welzijn centraal te stellen en 24/7 zorg en services te bieden,” aldus Anneke Speelman, ontwikkelingsmanager senioren en zorg van AM.

HevoFame richt zich op alle zorgbehoevende groepen. Het bedrijf constateert dat veel ouderen inderdaad niet verblijven in een voor hun leeftijd passende woning, maar het aanbod is te schaars om ze te verleiden om te verhuizen. Het kabinet moet daarom werk maken van nieuwe zorg-woonvormen.

Woongeluk door een levendige buurt
Woongeluk is uiteraard een mooi streven wanneer je een nieuwe buurt ontwikkelt, maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Blauwhoed laat aan de hand van twee woonprojecten zien hoe het begrip ‘ontmoeting’ hier een cruciale rol in speelt. Ook Mosaic World zet zich in voor onder andere community living met het bedrijfsonderdeel Plaza Resident Services. Zij richten zich specifiek op kleinschalige woonruimtes met eigen voorzieningen en gedeelde gemeenschapsruimten voor starters, studenten en nieuwkomers.

Nieuw concept moet de woningmarkt opschudden
Circulair designwoningmerk Tatami wil met een nieuwe benadering van het hele huisvestingsvraagstuk de woningmarkt openbreken. Want volgens Tatami red je het niet meer met de traditionele aanpak. CEO Stan Vermeulen: “Het mooie aan het Tatami concept is dat er een aantal actuele thema’s in samenkomen, van duurzaamheid en circulariteit, tot en met digitalisering. Maar wat echt onderscheidend is aan Tatami is het merkdenken, het neerzetten van het concept als een consumentenmerk en starten met de vraag: wie zijn de bewoners en wat willen/verwachten ze van hun huisvesting?”

Kortom, een mooie selectie van verschillende (nieuwe) woonvormen die zowel informerend als inspirerend zijn. Namens de hele redactie wens ik je veel leesplezier!

Lola Cooper
Redacteur Vastgoedjournaal.

Reacties

Volledig toegang tot Vastgoedjournaal?