EIB onderzocht de potentie van woningbouw in groene omgeving

De zeven provincies waar de woningnood het hoogste is, hebben plek om de komende 10 jaar circa 600.000 huizen te bouwen. Een tekort van minstens 300.000 om dichter bij de benodigde miljoen woningen te komen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) deed onderzoek naar de mogelijkheden om meer bouwlocaties te creëren in groene gebieden. 

Dit artikel is alleen voor abonnees

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.

Reacties

Sibrand Gratama

Rampartikel van het EIB! Terug naar de jaren '90 Vinex is wel het laatste wat je dit land moet aandoen. Niet nodig en ook zeker niet goedkoper dan volop investeren in bestaand stedelijk gebied. kansen te over!
Zie mijn reactie op een iets minder radicale, maar wel - in dezelfde lijn - oproep van BPD directeur Walter de Boer.
Denken met de weg van de minste weerstand die miljoen woningen in 10 jaar wel te kunnen te realiseren.
Nederland gaat al gebukt onder steeds meer ruimteclaims op groen en landschap. Geef, mede in het licht van klimaat en biodiversiteit, juist ruimte aan extra natuur, bos, extensievere landbouw, energieparken, waterberging, extensieve recreatie, etc.
Tegelijk liggen er geweldige kansen voor binnenstedelijke & natuurinclusieve gemengd (hoog)stedelijke gebiedsontwikkelingen en transformaties, vooral nabij OV knooppunten.
Kansen voor nabijheid te voet en fiets van veel voorzieningen, onderwijs, zorg, cultuur en werkgelegenheid. Juist nu is het HET moment om hiervoor een gericht investeringsfonds in stelling te brengen voor de komende 10 jaar. Een zegen voor stad én ommeland!!
Als je alle betrokken ruimtelijk relevante dossiers hierin betrekt (mobiliteit, klimaat, biodiversiteit, extensivering landbouw, recreatie, waterberging, bosbouw, energieparken, gezondheid, etc.), verdien je die miljarden dubbel en dwars terug op middellange en langere termijn!
Denk en bouw dus meer in driedimensionale gemengde en natuurinclusieve gebiedsontwikkelingen i.p.v. alles horizontaal te willen oplossen in ons toch al zo volle land in een wereld die ook steeds voller wordt. Nabijheid en diversiteit zijn verder de sleutelwoorden.

Geplaatst op 8 juni 2021 om 17:07


Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021