DNB: Taxaties zorgen juist voor nog hogere woningprijzen

Er is in ons land sprake van een systematische overwaardering bij woningtaxaties. Hierbij laten taxateurs zich te vaak leiden door de koopsom. Dit heeft volgens toezichthouder DNB een prijsopdrijvend effect doordat taxaties prijsstijgingen niet afremmen.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.

Reacties

Arend Stuyt

Iets is wat waard wat ervoor betaald wordt , zo simpel is dat ! Dat heet meegaan met de markt !

Geplaatst op 11 maart 2019 om 18:25


Martien Zwinkels

Je ziet telkens dat theoretici geen flauw benul hebben wat taxeren betekent en hoe de getaxeerde marktwaarde tot stand komt. Helaas proberen die mensen allerlei beslissingen te (laten) nemen die hen goed van pas komt.

Geplaatst op 12 maart 2019 om 13:10


Peter de Wolf

Laat ik als eenvoudig taxateur nou jarenlang gedacht hebben dat prijzen iets met 'vraag & aanbod' te maken hebben......Toch maar weer terug naar de schoolbanken kennelijk.

Geplaatst op 12 maart 2019 om 13:41


Johnny Mjjs

@Peter en @Arend, dat is dan ook de doodsteek van taxeren, want dan is alles waard wat er voor gegeven wordt? Dat is nu net het verschil tussen waarde en prijs. Iemand kan best bereid zijn een bepaalde prijs te betalen, echter dan hoeft het het nog niet waard te zijn.

Geplaatst op 12 maart 2019 om 14:06


Gustaaf Vons

In het aangehaalde Financieel Stabiliteits Comite zit iedereen behalve taxateurs. Het gaat hier over onze beroepsgroep, zonder wederhoor. Volgens EVS moeten wij de marktwaarde taxeren. De definitie daarvan welbekend. Daarbij dienen wij recente verkooptransacties volgens uitgebreide richtlijnen te vergelijken. Nu wordt van ons verlangd eigenlijk te stellen dat deze transacties te hoog waren, omdat naar de mening van zekere partijen de markt daardoor te krap wordt. Wij volgen de markt, wij maken hem niet. Ik daag FSC uit om te gaan praten met de brancheverenigingen als vertegenwoordigers van de taxateurs, in plaats vanuit de heup te schieten.

Geplaatst op 12 maart 2019 om 16:04


Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022