‘Chapps zet een volgende stap in digitale vastgoedinspecties’

Technologie, innovatie en digitalisering is de bouw- en vastgoedsector aan het vernieuwen. PropTech biedt enorme kansen voor organisaties om nieuwe business te creëren. Holland ConTech & PropTech interviewt startup en scale-up leden speciaal voor Vastgoedjournaal. Deze keer aan het woord: Andreas van der Linden, Business Developer bij Chapps.

Wie is Andres van der Linden?
“Ik ben Business Developer bij Chapps. Trotse vader van een dochter (3) en een zoon (8 maanden) en daarnaast samenwonend met vriendin Giuditta. Na de opleiding Vastgoedmanagement & Makelaardij en een aantal jaren ervaring in de makelaardij werk ik nu bij Chapps.”

Welk probleem lost jouw product of dienst op?
“Chapps levert (internationaal) professionele inspectie applicaties voor de vastgoedsector. Denk hierbij onder andere aan gebouwinspecties en inspectie tools voor verhuurmutaties (incheck / outchecks). Het improviseren met pen en papier, het niet efficiënt en professioneel werken wordt hiermee volledig opgelost.”

Waar is het idee ontstaan?
“Chapps is één van de bedrijven van de Korfine groep. Korfine is marktleider in België op het gebied van verzekeringsproducten voor de vastgoedsector en heeft een grote marktkennis van alle zaken die bij een huurtransactie komen kijken. Eén van de belangrijke werkzaamheden die altijd worden uitgevoerd bij een verhuurtransactie is het opstellen van een gedegen inspectierapport. Het werken met pen & papier zorgde voor onnodig veel handmatig werk, verkeerde of geen consistente informatie en ook incomplete rapporten.

Het gevolg was dat handtekeningen later alsnog moesten worden gezet door betrokken partijen, rapporten niet juist waren waardoor er (juridische) geschillen ontstonden en werkzaamheden voor schades niet goed konden worden uitgezet naar de juiste verantwoordelijken. Met deze kennis en grote geschiedenis uit de bedrijvengroep is Chapps ontstaan, waardoor het inspectieproces opnieuw is uitgevonden en op een geheel ander niveau staat.”

Van welke technologie maak je gebruik en wat is je businessmodel?
“Bij Chapps zetten we volledig in op mobiele applicaties, we maken daarvoor gebruik van verschillende technologieën. Onze recentste applicaties worden geschreven in Xamarin, een technologie van Microsoft die ons in staat stelt om onze Apps te maken voor zowel Android als Apple toestellen. Dat geeft onze klanten de vrijheid te werken op de toestellen waarvoor zij een voorkeur hebben.

Het businessmodel is het digitaliseren van de processen, dat is meer dan gewoon het vervangen van een pen door een tablet. Het gaat over op een andere manier naar inspecties kijken én uitvoeren. We zetten daarbij, zeker in Nederland, sterk in op de samenwerking met heel wat partners. Zo hebben we momenteel integraties opgebouwd met 9 partners in Nederland. Daardoor besparen we onze klanten nog meer tijd: heel wat data kan immers automatisch (voor)ingevuld worden.”

Wie is je de ideale klant?
“Onze ideale klant is tevreden, werkt op de lange termijn met onze oplossingen en staat open voor een verandering in zijn of haar werkwijze. Chapps komt tot zijn recht van kleine organisaties tot grote vastgoedbeheerders en woningcorporaties.”

En met welke bedrijven wil je graag nieuwe business creëren?
“Met veel plezier gaan wij geen enkele uitdaging uit de weg. Graag breiden wij binnen de grotere vastgoedbeheerders en woningcorporaties ons klantenbestand uit.”

Wat was de moeilijkste fase tot nu toe en wat heb je daarvan geleerd?
“Het moeilijkste is dat je binnen de sociale huisvesting erg veel geduld moet hebben. De keuzetrajecten gaan over veel verschillende schijven en een definitieve beslissing laat soms lang op zich wachten. Chapps is zo ontwikkeld dat het uiterst efficiënt en snel geïmplementeerd kan worden binnen de huidige bedrijfsactiviteiten, waardoor er direct profijt is voor de klant.

Bij commerciële vastgoedbeheerders zie je dat deze trajecten korter zijn. Omdat Chapps zo compleet mogelijk is voorbereid voor de klant, hebben we in de beginfase vooral te veel laten zien.

Door de vele mogelijkheden van onze oplossingen werkte dit in het begin soms averechts. Door de inzet van Chapps ga je je inspectieproces anders inrichten t.o.v. de verouderde werkwijze met pen & papier. Hierdoor werk je efficiënter en beter op veel verschillende vlakken. Door kleine aanpassingen in product en presentatie merken wij dat het product beter aansluit bij de behoefte van de klanten.”

Wat is de volgende belangrijke stap?
“Uitbreiding van ons productaanbod. Naast de Chapps Rental Inspector (inspecties tijdens het mutatieproces), breiden wij ons productaanbod op korte termijn uit met meer gespecialiseerde inspectie applicaties. De Building Inspector staat op het punt van live gaan en ook de Dorm Inspector (tbv studentenhuisvesting) en een update van de Rental Inspector staan op de roadmap. Daarnaast kijken we ook naar internationale uitbreiding van onze activiteiten. Nu is Chapps actief in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Amerika en Canada.”

Wie of wat heb je daarvoor nodig?
“Om onze activiteiten uit te breiden kijken we naar partnermogelijkheden in alle landen. Denk hierbij aan softwarepartijen die koppelen met Chapps of netwerken die Chapps voorschrijven aan haar relaties. Een breed podium is daarom erg belangrijk voor de uitrol van de producten.”

Waar ben je het meest trots op? Denk aan: project, samenwerking, award
“De klantengroei binnen Nederland is de laatste jaren erg goed gegaan, dit is mede dankzij onze partners. De samenwerking wordt daarbij steeds beter en klanten weten Chapps nu ook zelf te vinden. Erg mooi is dat veel van onze klanten komen via bestaande klanten. Die hebben dan Chapps bij een collega gezien en willen dit graag gaan gebruiken. Dat geeft een prettig gevoel en bevestiging dat je product goed werkt.”

Wat is de reden dat je bent aangesloten bij Holland ConTech & PropTech?
“De reden van aansluiting bij Holland ConTech & PropTech, is het mooie netwerk en vele ingangen die deze organisatie heeft. Het actief verbinden van de leden aan elkaar, is mooi en het internationale karakter spreekt ons natuurlijk zeker aan. Daarnaast zit er enorm veel kennis, is iedereen een startup of scale-up en worden er goede bijeenkomsten gehouden.”

Wil jij in contact komen met Chapps, ga dan naar www.chapps.com. Of neem contact op met Andreas van der Linden andreas@chapps.com.

Holland ConTech & PropTech ondersteunt organisaties die met technologie, innovatie en digitale transformatie koploper zijn of willen zijn, zodat er meer winst en nieuwe omzet wordt gecreëerd voor een toekomst vaste business. Meer weten? Bezoek http://www.contechproptech.nl/

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special