‘Kopen eigen bedrijfspand weer bereikbaar voor MKB’

Met het koppelen van ondernemers aan vermogende beleggers maakt Mogelijk Vastgoedfinancieringen het kopen van een eigen bedrijfspand weer bereikbaar voor het midden- en kleinbedrijf. In het eerste jaar heeft het model van Mogelijk zijn waarde bewezen. Met name ondernemers uit het MKB grijpen de kansen die het model van Mogelijk hen biedt. “Het kopen van een eigen bedrijfspand is voor hen weer bereikbaar”, zegt Maarten Rövekamp, één van de oprichters van Mogelijk.

Terwijl de bank de deur veelal stevig dicht houdt voor ondernemers die een bedrijfs- of beleggingspand willen laten financieren, is dit via Mogelijk vaak wél te realiseren. Dat heeft te maken met de andere manier waarop het bedrijf uit Breukelen tegen het financieren van zakelijk vastgoed aankijkt. “De waarde van het pand en de eigen inbreng van de ondernemer vormen de basis voor een financiering bij ons”, zegt Rövekamp. Samen met zijn team kijkt hij met een ondernemende vastgoedbril naar financieringsaanvragen.

‘Cijfers pas later aan bod’
“Wij beginnen niet als eerste met het beoordelen van de cijfers. Die komen pas later in het proces aan bod. Uitgangspunt is het te financieren object; meestal een kantoorpand, bedrijfsruimte of beleggingspand”, aldus Rövekamp. “Vertegenwoordigt het onroerend goed genoeg waarde in verhouding tot de leensom om als onderpand te dienen, dan is de basis goed. En beschikt de ondernemer over eigen middelen om zelf ook te investeren in het eigen pand, dan zijn we al een eind op weg.”

Zekerheid
Mogelijk beschikt over een hoogwaardig netwerk van beleggers die hun vermogen op een veilige manier willen investeren tegen een rente die varieert van 4,45% tot 6%. “De markt financiert dus bij ons de markt”, aldus Rövekamp. De zekerheid die Mogelijk de beleggers biedt, is het recht van eerste hypotheek dat is vastgelegd in een hypothecaire akte. Het is een zekerheid die ondernemers met een goed lopend bedrijf graag afgeven aan hun financiers.

“We zien dat ons model het weer mogelijk maakt dat MKB’ers een eigen pand kopen, met alle voordelen van dien. Iedere ondernemer weet dat huren duurder is dan kopen en wij bieden ondernemers de kans om weer zelf te kopen. Het mooie is dat we aan de andere kant onze beleggers het voordeel van een goed en zeker rendement kunnen geven.”

‘Graag investeren’
Rövekamp is als projectontwikkelaar al vele jaren actief in de branche. Maar ook hij merkte de laatste jaren dat het financieren van onroerend goed voor zijn klanten geen vanzelfsprekendheid meer was. “In mijn eigen praktijk merkte ik dat de markt stagneerde. Ik zag de onmacht bij gezonde ondernemers met mooie vastgoedplannen. Zij kregen nul op het rekest bij de bank.” Maar Rövekamp zag ook een andere kant. “Relaties van mij kwamen bij me met de vraag of ik nog een rendabel project voor ze had, want ze wilden graag investeren. Bij de bank kregen ze immers niet of nauwelijks rente op hun vermogen.”

Succes
Ondernemer Rövekamp zag het businessmodel voor zich. Hij verzamelde enkele personen met de benodigde kwaliteiten om zich heen en richtte met hen samen Mogelijk Vastgoedfinancieringen op. Met een bedrijfsmakelaar, een advocaat en een reclamevrouw aan boord startte de projectontwikkelaar begin 2016. En met succes. “Direct merkten we dat ons model voorzag in een behoefte. In de eerste half jaar van ons bestaan wisten we voor tien miljoen aan hypotheken voor ondernemers te realiseren.”

Steeds weer koppelt Mogelijk een individuele financieringsaanvraag aan één van de beleggers uit het netwerk van Mogelijk. Meestal betreft het een reguliere financiering voor zakelijk onroerend goed, maar regelmatig gaat het om herfinancieringen. “Zo kan een ondernemer gelden die hij in zijn eigen pand heeft geïnvesteerd, liquide maken. Dergelijke herfinancieringen kunnen bij ons vrij snel worden gerealiseerd. Natuurlijk zien wij de cijfers en bekijkt de belegger die ook, maar ook dan zijn de waarde van het pand en de eigen inbreng van de ondernemer voor ons prioriteit”, schetst Rövekamp de werkwijze. “En iedere ondernemer komt bij ons op kantoor langs om elkaar eens goed in de ogen te kijken. Onze beleggers zijn blijvend enthousiast en we voorzien dat we dit jaar nog vele ondernemers gaan helpen aan een mooie financiering van hun vastgoed.”

‘Altijd twee tevreden mensen’
Rövekamp besluit: “De notaris met wie wij werken, heeft altijd twee tevreden mensen aan tafel als de hypothecaire akte passeert. De ondernemer is blij met de koop of herfinanciering van zijn pand en de belegger is tevreden, omdat hij tekent voor een goed en zeker rendement op zijn vermogen.”

Dit is een bijdrage van Mogelijk Vastgoedfinancieringen BV. Op 23 maart is Maarten Rövekamp aanwezig op de Dag van de Vastgoedfinanciering.



Reacties


Laatste nieuws