Interview Greystar: ‘Holendrecht krijgt enorme lift’

De transformatie van bedrijventerrein Amstel III naar een meer gemengd woon- en werkgebied wordt realiteit. De doorbraak komt voor rekening van de Amerikaanse investeerder Greystar. In het kader van de Themamaand Transformatie en Renovatie sprak VJ met Steven Zeeman, directeur investments van Greystar Europe. “De bouw van meer dan 1500 woningen voor studenten, jongeren en starters op woningmarkt past helemaal bij ons,” aldus Zeeman.

Door de toenemende druk op de hoofdstedelijke woningmarkt krijgt ook Amsterdam-Holendrecht de wind in de zeilen. Een enorm, al vele jaren leegstaand kantoorgebouw vlakbij station Holendrecht wordt door Greystar in samenwerking met ontwikkelaar Blauwhoed gesloopt. “Door de crisis verkeerde de oude eigenaar (LSI) niet meer in de positie om de herontwikkeling tegenover het AMC zelf ter hand te nemen. Blauwhoed was al enige tijd met het gebied bezig. Daarnaast was Fakton als adviseur bij de herontwikkeling betrokken. Uiteindelijk hebben we geconcludeerd dat we dit complexe project het beste samen konden doen,” zo zegt Steven Zeeman.

Amerikaanse manier van denken
In combinatie met een door de gemeente Amsterdam beschikbaar gesteld kavel is er in Holendrecht plek voor de realisatie van drie afzonderlijke woongebouwen voor studenten, jongeren en starters op de woningmarkt. Volgens Zeeman past het project helemaal bij Greystar. Hij spreekt voor het nieuwe Holendrecht Centre over een 2.0 versie van Campus Diemen Zuid en Holland Park. “We willen met hoogwaardige woongebouwen die hele hoek een enorme lift geven, inclusief een aantrekkelijke, veilige verbinding met het station. Studenten, starters en young professionals krijgen elk een eigen gebouw.

Door de bouw van een studentencomplex ontstaat er reuring. De andere twee zijn meer gewone woongebouwen met units van tussen de dertig en zeventig m2. Alle drie krijgen ze een levendige begane grond met horeca, winkeltjes, studie- en sportruimtes voor gezamenlijk gebruik. Tussen de gebouwen maken we een mooi, waterrijk binnengebied. Goede openbare ruimte vinden we heel belangrijk. Daarom praten we nu niet alleen met onze architect (OeverZaaijer), maar hebben we ook een landschapsarchitect bij onze plannen betrokken.” De bouw moet voor eind volgend jaar van start gaan. “Het is misschien een Amerikaanse manier van denken, maar de bouw van alle drie de complexen zal elkaar snel opvolgen. Alleen dan hebben we voldoende impact; alleen dan kunnen we een gebied veranderen.”

Competitieve markt
Greystar investeert kapitaal van wereldwijde pensioenfondsen in woningprojecten en beheert in de Verenigde Staten 450.000 huurwoningen. Daarmee is het één van de grootste woningbeheerders ter wereld. “Wij opereren in een sterk een competitieve markt. Ons aanbod in de Verenigde Staten bevindt zich tussen een hotel met alle service en een meer traditionele woning, zoals we dat in Europa gewend zijn. In de strijd om de huurder bieden we steeds meer voorzieningen. In Amerika kijkt niemand op van een hondenuitlaatveld of een zwembad op het dak van een gebouw. Het gaat er bij ons om dat the resident in een prettige en veilige omgeving een zorgeloos leven kan leiden. Daarom is de graad van serviceverlening hoog. Er is altijd een beheerder aanwezig. Reparatieverzoeken worden snel uitgevoerd. Die kennis willen we in onze Europese projecten toepassen.”

Greystar zal de komende jaren meer activiteiten ondernemen op het Europese vasteland. “Onze kapitaalspartners zien hoe succesvol we zijn en willen elders in de wereld eveneens een woningstrategie ontwikkelen. Drie jaar geleden zijn we in Londen gestart met de acquisitie van studentenwoningen. We hebben daar inmiddels meer dan 20.000 bedden onder beheer. De keuze voor studentenwoningen is niet zo gek. Bij dergelijke grootschalige complexen bestaat behoefte aan meer voorzieningen. Bovendien is de doorstroming hoog. Traditionele partijen vinden dat al die mutaties lastig, maar in Amerika zijn we niet anders gewend. We hebben onze processen en systemen daar helemaal op afgestemd. Daarnaast investeren we in Londen en in de randgebieden in de ontwikkeling van reguliere huurwoningen. En zetten we vaste voet op het continent.”

Uitbreiding campus Diemen Zuid
Vorig jaar verwierf Greystar Campus Diemen Zuid. “Op de door André Snippe naar Amerikaans model ontwikkelde campus bezitten we meer dan negenhonderd zelfstandige studentenunits. Daar bieden we nu ook volledig gemeubileerde appartementen aan in prijs oplopend tot circa 750 euro, inclusief wifi en fitness. Voor de campus hebben we een wachtlijst van tweehonderd gegadigden. We gaan volgend jaar uitbreiden. Op de plek van de parkeergarage zijn we van plan een mix van achthonderd grote studio’s en kleine appartementen met één slaapkamer te bouwen. De grootste zijn net onder de vijftig m2 en zijn ideaal voor starters en young professionals. Ook zal een nieuwe verbinding worden gecreëerd met het naastgelegen Holland Park. Verder willen we extra lunch- en vergadervoorzieningen bieden voor de gebruikers van het aangrenzende kantorengebied.”

Bij Rotterdamse Markthal
Greystar investeert ook buiten Amsterdam. Samen met STEBRU wordt nabij de Rotterdamse Markthal gewerkt aan de bouw van een zeventig meter hoge woontoren met zeshonderd woningen van 25 tot vijftig m2, inclusief een collectief dakterras van 600 m2 en fitness-, horeca- en winkelvoorzieningen in de plint. “Ook in Rotterdam komen jonge mensen tegenwoordig moeilijk aan passende woonruimte. Woongebouw Bright past eveneens volledig bij onze filosofie: we bouwen wat kleiner, maar tegelijkertijd bieden we meer algemene ruimte met een hoogwaardig serviceniveau. Bovendien is de ligging hartje centrum voor jonge mensen perfect.”

Door Bert Pots

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021