Zijn micro-appartementen in het stadscentrum de toekomst?

XS Deluxe is het nieuwe concept van Synchroon dat inspeelt op de 'nieuwe stedeling' die centraal wonen in een kleinere woning belangrijker vindt dan een grote woning buiten de stad. De appartementen zijn luxe, maar compact en zijn gericht op openbare ruimtes die gedeeld kunnen worden met de buren, zoals een wasserette, bergruimte, werkplekken en een kookstudio.

Synchroon mikt met dit concept op de nieuwe stedeling als doelgroep. Deze doelgroep verkiest centraal wonen boven een woning met veel grond en wil in de nabijheid van voorzieningen wonen en werken. Deze groep maakt weinig gebruik van de auto, is bereid woonvoorzieningen te delen als dit meerwaarde biedt en brengt veel tijd door in de stad zelf. Dit sluit aan bij de ideeën van Provast. Ook zij geven aan dat kleinere woningen midden in de stad de toekomst zijn, omdat de bewoners veel meer gebruik maken van de voorzieningen in de directe omgeving.

Collectieve voorzieningen
Bij de appartementen van XS Deluxe zijn bepaalde luxe woonfuncties ondergebracht in collectieve voorzieningen voor alle bewoners waardoor er efficiënt met de ruimte kan worden omgegaan. De appartementen krijgen een oppervlakte tussen de 27-48 m2. Hierin zijn ruimte creërende middelen toegepast zoals een kast die weggeschoven kan worden om een grotere ruimte te maken en er zijn mogelijkheden tot het creëren van een split level woning.

Alle Synchroon-gebouwen die volgens dit concept gebouwd gaan worden krijgen een basispakket aan collectieve voorzieningen, bestaande uit een gemeenschappelijke wasruimte, bibliotheek, autovoorziening en internet. Op basis van de behoefte van de bewoners kan het collectieve programma uitgebreid worden. De appartementen zelf zijn klein van stuk en krijgen een kleine beperkte keuken, maar grotere diners kunnen plaatsvinden in de luxe kookstudio die je als bewoner kunt afhuren. Ook bevindt zich in het gebouw een spa, wellnessruimte en een sportruimte die allen gezamenlijk gedeeld kunnen worden.

'Stad als achtertuin'
Op de vraag aan Claudia Gründmann, communicatiemedewerker bij Synchroon, of er behoefte bestaat aan zo'n concept, antwoordt zij: "Wij merkten dat woningen in het centrum van de stad, zoals hartje Amsterdam, bijna niet meer te betalen zijn. Het wordt te duur en lastig voor mensen die in de stad willen blijven wonen, maar het niet kunnen betalen. Wij focussen ons hierbij op de nieuwe stedeling die de stad gebruikt als achtertuin. Wij gaan ervan uit dat de doelgroep bestaat uit mensen zonder auto en die vaak buiten de deur eet. In de buitenwijken zit men met een kopje koffie in de tuin en de nieuwe stedeling gaat liever naar een terras. Synchroon wil deze mensen in de stad houden en biedt ze met dit nieuwe woonconcept een kans."

 

Meer weten over trends in de woningmarkt bezoek dan de Dag van het Wonen op 26 mei.
 



Reacties


Laatste nieuws