In deze tweede Special van Vastgoedjournaal geven verschillende marktpartijen hun visie over de sterk veranderende markt van woonvormen variërend van starters- en seniorenwoningen, short stay en zorgwoningen, het inrichten van woongebieden tot modulair bouwen. Een voorwoord door VJ hoofdredacteur Rogier Hentenaar.

Wat was het een paar generaties geleden de woonkeuze nog eenvoudig. Wie het gezin verliet om ergens te gaan werken, te studeren of in de ‘kost te gaan’ had niet veel keuze. Men kwam als jongeling vaak in een ander gezin terecht die een kamer over had. Pas als men een partner had gevonden kon men kijken naar een flatje. 

Pas later tijdens de bouwwoede in de jaren zeventig werd er echt haast gemaakt met de uitbreiding van het Nederlandse woningareaal. Toen werd rond 1973 het nooit meer behaalde recordniveau van bijna 160.000 nieuwe huizen gebouwd. Sindsdien is de bouwproductie door allerlei oorzaken gedaald naar het niveau van 1950. Wie nu kijkt naar wat we aan woonvormen in ons land hebben, dan rijst het beeld op van rijtjeshuizen en galerijflats die de woningmarkt domineren. Geen architectonische hoogstandjes maar betaalbare en comfortabele woonplekken voor iedereen. 

De laatste vijftien jaar is daar grondig verandering in gekomen. Er is veel meer ruimte gekomen voor afwijkende woningconcepten waarbij leefbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid vaste waarden zijn geworden. Zelfbouw, tiny houses, zorg- en seniorenwoningen en short stay zijn daarin opvallende toevoegingen. En nu met veel meer aandacht voor vormgeving en de plek waar de woningen moeten komen. Vooral binnenstedelijke ontwikkeling maakt een grote opmars, een ontwikkeling die in lijn ligt met de wereldwijde trend van de trek naar de stad. 

In deze Special Woonvormen laten we verschillende partijen aan het woord over de opvallende woonconcepten die zij weten te realiseren. Zoals bijvoorbeeld ontwikkelaar Wibaut die in de zestig grootste plaatsen van Nederland – minus de grote vier – betaalbare huurwoningen van 25-50 m2 realiseert voor jongeren en starters. Architect Evert Dorresteijn vertelt over hoe hij voor een Chinese opdrachtgever het ontwerp leverde voor een reusachtig wooncomplex van bijna 5.000 studio’s midden in de stad Shenzhen. Jeroen Lentze van Short Stay Property werkte met succes zijn idee uit om winkels, kantoren en garages te transformeren tot short stay verhuur. 

HD legt uit hoe zij senioren- en zorghuisvesting ontwikkelen en ontwerpen, een maatschappelijke taak die uitmondde in een interessant verdienmodel. Beleggers kunnen met het beleggen in zorghuisvesting een zeer aantrekkelijk rendement halen, aldus de oprichters van Connect Invest. Daarvoor moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. 

Ontwikkelaar AM heeft al zijn kaarten gezet op nieuwe woonvormen die dienen te voldoen aan vijf maatschappelijke thema’s waaronder ‘gelukkig leven.’ En de snel expanderende modulair bouwer Jan Snel laat zien dat modulair bouwen past in snelle realisatie met aandacht voor duurzaamheid en circulariteit.

Kortom, stuk voor stuk artikelen die u vast zullen inspireren. En wanneer u wenst te reageren: we horen het graag! U kunt reageren op redactie@vastgoedjournaal.nl. Ik wens u veel leesplezier. 

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal.

 

Reacties

Themamaand: Marktanalyse opname & beleggingen

Word abonnee van Vastgoedjournaal.nl