Luigi Prins is directeur en eigenaar van vastgoed- en projectontwikkelaar Cobraspen Groep. Met zijn bedrijf is Prins vooral actief in regio Amsterdam en Haarlem. Cobraspen Groep staat erom bekend oude gebouwen een nieuw leven te geven, in plaats van deze af te breken en te vervangen door nieuwbouw.
PROJECTEN
Luigi Prins begon zijn bedrijf in 1984, nadat hij bij verschillende makelaarskantoren had gewerkt. Vanaf het begin focust Prins met Cobraspen Groep op Amsterdam, Haarlem en omstreken, om door deze regionale specialisatie de verschillende projecten beter te kunnen begeleiden en beheren. Enkele toonaangevende projecten van Cobraspen Groep zijn het afbouwen van Landhuis Elswout bij Overveen, de herontwikkeling van het oude CSM-suikerfabrieksterrein in Halfweg en de transformatie en exploitatie van het BeachHouse Hotel op het strand in Zandvoort
Luigi Prins heeft met Cobraspen Groep vele gebouwen en monumenten weten te behoeden van de sloop. Zo maakte hij van een afgebrand gebouw in Haarlem een unieke horecagelegenheid en worden in 2023 twee oude scholen getransformeerd tot kantoorruimtes en een boetiekhotel. Ook kocht hij rijksmonument ‘De Zon’ in Haarlem, om dit vervolgens als bedrijfsruimte te verhuren, en transformeerde hij een oud postkantoor tot appartementen en winkelpanden.
Daarnaast exploiteert Cobraspen Groep onder andere Htel Serviced Apartments in Amsterdam en Amstelveen. Deze locaties worden door Cobraspen Groep verhuurd als short-stay-locatie voor buitenlandse werknemers van bedrijven. Het Htel-gebouw in Amstelveen wordt tot en met 2025 gerenoveerd, waarbij het exterieur en interieur volledig wordt vernieuwd en het gebouw een grote duurzaamheidsslag maakt.
MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID
Niet alleen vanuit commercieel oogpunt is Prins met zijn bedrijf actief in het vastgoed. Hij schonk, als geboren Amsterdammer, bijvoorbeeld de vernieuwde Vondelfontein aan de gemeente Amsterdam. Toen er geen geld vanuit de gemeente en geen andere schenkers bleken te zijn voor het opnieuw plaatsen van de fontein, nam Prins de realisatie en plaatsing op zich. Ook de Vondelkerk bleef behouden door Luigi Prins. Prins kocht de kerk over van de sloper toen hij vernam dat het eeuwenoude gebouw zou worden gesloopt. Voor een symbolisch bedrag verkocht hij dit aan Monumentenzorg, waardoor de kerk nog steeds op zijn plek staat.
STRATEGIE
Luigi Prins is als directeur van Cobraspen Groep vooral verantwoordelijk voor het beleid van de organisatie. Eén van de keuzes van Prins om in Haarlem, Amsterdam en omstreken te blijven opereren is om de kwaliteit van Cobraspen Groep te waarborgen en persoonlijke verbondenheid te behouden. Daarnaast houdt Cobraspen Groep vrijwel alle projecten in eigen portefeuille, waarmee het zich onderscheidt van veel andere vastgoedontwikkelaars die hun ontwikkelingen verkopen.
Volgens Prins is ‘snel geld’ niet het doel en heeft een gebouw altijd een verhaal en een ziel. Een gebouw heeft vaak een rijke staat van dienst en heeft zich daarmee bewezen voor de toekomst. Deze visie, waarbij het verhaal en de ziel van de locatie moeten worden uitgestraald, gebruikt hij bij het strategische beleid van zijn werk en heeft ervoor gezorgd dat Cobraspen al jaren één van de grootste vastgoedontwikkelaars uit de regio is.