Feike Siewertsz van Reesema is een landelijk actieve vastgoedontwikkelaar en -investeerder. Met zijn in Amstelveen gevestigde onderneming Waterland Real Estate is hij gespecialiseerd in gebiedsontwikkeling, met een focus op residentieel vastgoed in het midden- tot betaalbare segment. Siewertsz van Reesema zet zijn ca. 25 jaar ervaring in het vastgoed daarnaast in als bestuurder en ambassadeur binnen vooraanstaande brancheorganisaties, met name in het kader van vraagstukken rondom volkshuisvesting.

Waterland Real Estate

De prestaties van Feike Siewertsz van Reesema met verschillende vastgoedfondsen, nadat hij in de jaren ‘00 zelf was gaan ondernemen, trokken in 2014 de aandacht van een internationale beleggingsmaatschappij. Met de joint venture Waterland Real Estate werd Feike Siewertsz van Reesema strategisch partner van deze partij, waarmee hij zich richtte op de acquisitie van woningportefeuilles in Nederland en projecten die zich richtten grootschalige nieuwbouwopgaven. In 2017 nam hij alle aandelen van Waterland Real Estate over en verlegde de focus naar gebiedsontwikkeling. Wel bleef Feike samenwerken met internationale investeerders, zoals Deutsche Finance International.

Als managing director van Waterland Real Estate richt Siewertsz van Reesema zich omstreeks 2022 op projecten waarbij de rendementen doorgaans op middellange termijn moeten worden gerealiseerd. De nadruk ligt bij Waterland Real Estate op het realiseren van huurwoningen voor het sociale- en middensegment, gezien de grote opgave die hier ligt. Hierin wordt ook nauw samengewerkt met overheden. Betaalbaarheid en duurzaamheid zijn hierbij kernaspecten. De onderneming bezit expertise in alle fasen van gebiedsontwikkeling, van eerste initiatief tot eindgebruik en alle stappen daartussenin. Daarbij wordt voornamelijk gewerkt met vaste, gespecialiseerde bouwbedrijven en architecten.

Projecten

Twee voorname en exemplarische projecten van Waterland Real Estate zijn de nieuwe woonwijk Zaankwartier in Zaandam en het woon-zorgcomplex Trappenberg in Huizen, na voltooiing een van de grootste zorglocaties in Nederland.

Zaankwartier wordt een mix van ca. 680 sociale huur-, middenhuur- en koopwoningen in de vorm van stadswoningen, appartementen en lofts. De dynamische wijk, op het terrein van een historische Zaanse meelfabriek, bestaat deels uit nieuwbouw en deels uit transformatie van industrieel erfgoed, en ligt direct aan het water (de Zaan). Waterland Real Estate werkt in dit project samen met ontwikkel- en bouwbedrijf Van Wijnen en architectenbureau Mecanoo.

Trappenberg, op het terrein van een voormalig revalidatiecentrum, biedt na voltooiing plek aan ca. 300 betaalbare nieuwbouw zorg-huurappartementen, omgeven door het Goois Natuurreservaat. Het cultuurhistorische hoofdgebouw van het voormalige revalidatiecentrum wordt behouden. Verder worden er verschillende voorzieningen gerealiseerd, waaronder een huisartsenpost, medisch dienstencentrum, apotheek en een restaurant. Het nieuwe complex moet aan de groeiende vraag voldoen van hulpbehoevende ouderen die toch in grote mate zelfstandig willen kunnen blijven wonen. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met Amvest Development en architectenbureau SVP.

Eerdere carrière

Tijdens zijn opleiding Vastgoedkunde aan de Hanzehogeschool Groningen werkte Feike Siewertsz van Reesema bij Overduin Makelaars. Na afronding van zijn studie in 1998 werd hij als assistent-taxateur bij Jan Diephuis Property Valuation & Consultancy in Amsterdam. Niet lang hierna stapte hij over naar makelaars- en vastgoedbeheerkantoor Keij & Stefels. Hier was Siewertsz van Reesema verantwoordelijk voor de (ver)koop en (ver)huur van woningen, winkels en beleggingspanden in de regio Groot-Amsterdam. Met de ervaring die hij in deze functies had opgebouwd besloot hij in de jaren ‘00 zelf te gaan ondernemen. Hij richtte in 2003 zijn onderneming Siewertsz Beleggingen op en werd medeoprichter van vastgoedbeleggingsfonds Pinnacle. In 2007 werd hij (managing) partner bij het door hem opgezette de Beleggingsgroep en mede-opgerichte de Lairessegroep. Bij laatstgenoemde investeringsmaatschappij was Siewertsz van Reesema verantwoordelijk voor het opbouwen van een landelijke vastgoedportefeuille, waarvoor hij samenwerkte met banken, verzekeraars, woningcorporaties en pensioenfondsen.

Nevenfuncties

Naast zijn eigen ondernemerschap met o.a. Waterland Real Estate, zet Feike Siewertsz van Reesema zich ook in bredere zin in voor de residentiële vastgoedsector. Zo is hij voorzitter van de ‘Professional Group Residential’ van het Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS), ambassadeur van het Professioneel Platform Vastgoedbelang en bestuurslid van het Urban Land Institute (ULI). Daarnaast is Siewertsz van Reesema met zijn onderneming lid van het Watertorenberaad, NEPROM en FIABCI-Nederland. Middels lezingen en seminars houdt hij daarnaast met enige regelmaat geïnteresseerden op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving rondom volkshuisvesting, waarop hij ook actief invloed uitoefent vanuit zijn functies binnen de diverse brancheorganisaties. Tot slot vervult Siewertsz van Reesema als toekomstig commissaris een belangrijke rol als toezichthouder binnen de verschillende branches.

https://www.duurzaamgebouwd.nl/leden/c/feike-siewertsz-van-reesema-waterland-real-estate-bv
https://architectenweb.nl/bedrijven/bedrijf.aspx?ID=25695