Proptech-reis naar de VS: Op zoek naar inspiratie

‘Techbedrijven kijken verlekkerd naar de wereld van vastgoed’. Deze kop prijkte 10 januari in het Financieel Dagblad. Natuurlijk schreef Vastgoedjournaal al vaker over PropTech, maar dit was de eerste keer dat een landelijk dagblad deze term gebruikte.

Daarnaast las ik op 8 januari een artikel op Business Insider dat de titel had: “Facebook, Google, and LinkedIn are investing hundreds of millions in housing projects across North America”.

Ogen en oren open
In de vastgoedsector zijn de ogen en oren inmiddels open gegaan om technologie, innovatie en digitalisering te omarmen. Maar hoe pas je dit toe in jouw business, hoe ga je concreet aan de slag, wat is de eerste stap die je gaat zetten, welke technologie past bij jouw organisatie, hoe krijg je medewerkers zo ver om vaarwel te zeggen tegen Excel en hoe zorg je dat er ook daadwerkelijk nieuwe business mee wordt gecreëerd? Allemaal vragen waarbij de nodige inspiratie noodzakelijk is om tot nieuwe inzichten en strategieën te komen.

Wij nemen je mee
In de tweede week van mei (6 t/m 11 mei) gaan maximaal 15 vastgoedbeslissers/ hoger management mee op een inspirerende innovatiereis naar Boston en New York. Vorig jaar was deze reis een groot succes. Dit keer is het programma nog meer dan anders gevuld met interessante ontmoetingen. Zo kan je onder andere de man ontmoeten die samen met Elon Musk wordt benoemd als de top 25 mensen die de toekomst van de wereld bepalen, namelijk David Benjamin van The Living. Ook staat er een bijzonder bezoek gepland aan MIT MediaLab in Boston.

Onorthodoxe cultuur
Kenmerkend voor dit Media Lab is de onorthodoxe cultuur die er heerst en gekoesterd wordt. Onderzoekers houden zich in ateliers bezig met bijvoorbeeld ‘neuro engineering’, ‘hoe kinderen leren’, of ‘stapelbare elektrische auto's voor de stad van morgen’. De toekomst van vastgoedontwikkeling, daar wordt nu in MediaLab concreet invulling aan gegeven. Wij gaan in gesprek met een aantal innovatieteams en mogen rondneuzen in het MediaLab.

Smart Building met Mixed Use
Een bezoek aan een wolkenkrabber in Manhattan is onderdeel van het programma. Wij gaan naar World Trade Center 3. Ontwikkelaar Silverstein Properties maakt dit bezoek mogelijk en vertelt over de ontwikkeling van een Smart Building inclusief welke oplossingen er worden toegepast om invulling te geven aan een Mixed Use concept.

Andere bezoeken
Autodesk Build Space was vorig jaar één van de hoogtepunten van de trip. Wij hebben een afspraak met de Vice President AEC en de Director Construction Business en gaan wederom in gesprek met een aantal innovatieteams. Deze teams bestaan o.a. uit studenten, startups en andere ondernemingen, die samen met Autodesk de technologie van de toekomst aan het ontwikkelen zijn.

In Boston brengen wij een bezoek aan Skanska; één van de meest innovatieve ontwikkelende aannemers ter wereld. In New York gaan wij langs bij MetaProp NYC (de nummer één accelerator en investeerder ter wereld in PropTech), NewLab (het innovatie gebouw waar je technologieën zoals nanotechnologie, robotica en artificiële intelligentie kan beleven).

Op dit moment zijn wij in gesprek met Sidewalk Labs. Dat is het ontwikkelbedrijf van Google, dat een gebied in Toronto aan het ontwikkelen is. Hoe gaaf is het om hiermee de week af te sluiten?

Ga jij mee op deze inspirerende reis?
Wil je meer weten over deze reis of om je op te geven; ga dan naar http://www.contechproptech.nl/inspiratiereizen/ Of neem contact op met Wouter Truffino van Holland ConTech & PropTech via wouter@contechproptech.nl.

Reactie van deelnemers aan de trip van 2017
Robert Lodder (CBRE) “Ik zie de reis vooral als matchmaking en ga de komende tijd uitgebreider kennismaken met een aantal van de bedrijven die we hebben gesproken.”

Menno de Jonge (BAM): “De startups zijn veel commerciëler dan ik in mijn hoofd had. Het is niet flierefluiten, ongestructureerd dingen doen. Het is commercieel en een redelijk volwassen manier van zaken doen.”

Sven Brookhuis (SKEPP): “We zijn in Nederland te bescheiden met de uitvoering. We moeten inspiratie omzetten in transpiratie. Als je echt iets wilt bereiken dan is alleen een goed idee niet goed genoeg. Je moet ook echt aan bak.”



Reacties


Laatste nieuws