Diemen pakt vervallen bedrijventerrein aan

Diemen werkt hard aan het bestrijden van de leegstand. De  gekozen aanpak begint al vruchten af te werpen. “De leegstand had een erg hoog niveau bereikt. Als gemeente heb je beperkte mogelijkheden om daar direct iets aan te doen. Wij kozen voor een strategie  waarbij de markt toch zelf de problemen oplost”, vertelt projectmanager Rinze van Veen van de gemeente Diemen.

De gemeente heeft zelf ook niet stil gezeten. Heeft gesprekken gevoerd met beleggers en financiers achter beleggers. “We hebben onze kijk op de kantoorgebieden in Diemen kunnen presenteren”, zegt Van Veen.

Zo is het balletje gaan rollen. “We hebben het afboekingsproces  gestimuleerd door open en eerlijk te zijn”, zegt Van Veen. “Uit analyses konden we afleiden dat het in bijvoorbeeld Bergwijkpark Noord heel moeilijk wordt om nog goed functionerende kantoren te exploiteren. Het is vooral een concentratie van verouderde panden uit de jaren zeventig en tachtig waar sloop of herbestemming  hoogstwaarschijnlijk de enige oplossingen zijn.”

Korte termijn oplossing bestaat niet

Na die vaststelling ging Diemen in gesprek met beleggers, onder wie Duitse fondsen en diverse grote Nederlandse beleggers, om te kijken in hoeverre die partijen daar al van doordrongen zijn.  Pas als dat besef bestaat is het in de visie van Diemen zinvol om over nieuwe plannen met elkaar te spreken. “Een goede korte termijnoplossing bestaat niet, we willen van Bergwijkpark Noord op termjin een mooi multifunctioneel gebied maken.”, aldus Van Veen. “Wanneer partijen die lange termijnvisie delen en daartoe passende plannen ontwikkelen zijn wij zo nodig bereid het bestemmingsplan aan te passen”.

Inmiddels slaat deze benaderingswijze aan. Snippe Projecten BV uit Amsterdam is bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van één voormalig kantorencomplex. Hiermee is ca. 50.000 m2 leegstaande kantoorruimte van de markt gehaald.

Of het vervallen bedrijventerrein geen last heeft van een niet meer op te vijzelen imago?“ Het is er inderdaad desolaat maar er wonen nu al 500 studenten in tijdelijkecontainerwoningen. Dit, gecombineerd met de lopende initiatieven, maakt dat zo’n gebied vanzelf weer tot leven gaat komen.”  Volgens Van Veen zal het nog jaren duren voordat deze ontwikkeling volledig tot wasdom komt en daarna zal het ook nog wel een dynamisch gebied blijven.”

Vastgoedadvisuer zijn kritisch over de Diemense kantorenmarkt. Zij zien dat huurders wegtrekken naar levendiger plaatsen. “Amsterdam is de afgelopen tijd een stuk goedkoper geworden en de kantoren zijn er over het algemeen moderner.”

Zo zegt Thomas van der Heijden van DRS Makelaardij dat Diemen achterblijft qua uitstraling. “De Diemer kantoormarkt is op sterven na dood.” Hij maakt een uitzondering voor het gebied aan de Gooiseweg. Dat is goed te bereiken, de rest moet plat of opgeknapt. Hij zegt dat huurders bij een verhuiswens hun oog steeds vaker laten vallen op ‘buur’ Amsterdam Zuidoost. “Er is nauwelijks of prijsverschil meer, maar Zuidoost moet ook oppassen. Sommige stukken die nu nog netjes zijn dreigen te verloederen als gemeente, gebruikers en eigenaren allemaal hun eigen pet ophouden. Die hebben allemaal een eigen belang en dat leidt nooit tot veel goeds. Als voorbeeld van hoe het wel moet noemt Van der Heijden Schiphol Rijk.  Dit bedrijventerrein heeft een mooie parkachtige uitstraling. “Iedereen betaalt eraan me. Er is nu best veel leegstand maar dat is als je er doorheen rijdt niet te merken.” Ik pleit dan ook voor overkoepelende organisaties die per kantorenlocatie zorgen dat de boel niet verloedert.

Van Veen ziet ook dat de leegstand toeneemt in Diemen maar vindt het niet de taak van gemeente om daar actief op te acteren. “Laat die oude kantoren maar leegstromen. Dan kan er een andere functie voor worden gevonden.” Ook Van Der Heijden gelooft wel in een toekomst voor Diemen, als is dat niet op het gebied van kantoren. Bouw er mooie huizen. Het voordeel van Diemen boven Amsterdam is toch dat woningen op eigen grond staan. “ Dan geloof ik er wel in."

Winkelcentrum moet consument binden

 Op winkelgebied timmert Diemen ook aan de weg. Begin 2013 wordt het nieuwe winkelcentrum geopend. Een uitbreiding en enorme facelift van het bestaande winkelcentrum uit de jaren zeventig. Delta Lloyd is volgens Van Veen tevreden met hun investering. Het winkelcentrum moest worden opgeknapt en kon worden uitgebreid omdat de Diemer bevolking steeds vaker buiten de gemeentegrenzen ging shoppen, ook voor de dagelijkse boodschappen. “Onze winkelstand voldeed gewoon niet meer aan de huidige eisen en wensen van de moderne consument.” Met het nieuwe winkelcentrum kunnen we de concurrentie aan met omliggende gemeenten.

Wat Vastgoedjournaal opvalt is dat de gemeente Diemen goed bezig om  de leegstand te beperken. Wellicht zelfs een lichtend voorbeeld voor andere kleinere gemeenten die met dezelfde problemen worstelen. Eigenaren en beleggers komen ook in beweging maar door de tegengestelde belangen is er nog een wereld te winnen. Diemen heeft zeker toekomst!

Barbara Sanders

Reageren? Mail naar Barbara@vastgoedjournaal.nl

 

 



Reacties


Laatste nieuws