Investeren in conceptmatige vastgoedrealisatie

Om als onderneming structureel te innoveren zijn lef en doorzettingsvermogen nodig. De neiging tot innovatie is niet standaard aanwezig bij veel organisaties en in een flink aantal gevallen is er overtuigingskracht nodig om nieuwe, afwijkende en soms risicovolle initiatieven van de grond te krijgen. Moderne bedrijven moeten echter voortdurend blijven innoveren om te kunnen groeien en in sommige gevallen zelfs om te overleven, zeker in tijden van economische crisis.

Een recent voorbeeld van een zeer innovatief concept op het gebied van vastgoedrealisatie is het zogeheten ‘Autarkhome’ van architect Pieter Kromwijk. Deze waterwoning is de eerste volledig duurzame, drijvende woning ter wereld en maakt, zoals de architect het zelf omschrijft, gebruik van alle duurzame mogelijkheden die in de markt te verkrijgen zijn. Zo maken de technieken die zijn toegepast het ‘Autarkhome’ tien maal energiezuiniger dan de gemiddelde woning. 

Net als andere deelnemende partijen zoals Ikea en Mosa zijn wij op basis van het duurzame karakter van ons product uitgekozen om een bijdrage te leveren aan dit project. Wij hebben de trap en slaapkamers van deze woning voorzien van DESSO AirMaster® tapijt.

Het ‘Autarkhome’ project is een fraai voorbeeld van een innovatief duurzaam concept dat echt een verschil maakt. Recent werd het rapport ‘Towards the Circular Economy: Economic and business rationale for an accelerated transition’, gepresenteerd tijdens het World Economic Forum in Davos. Het rapport is opgesteld door de toonaangevende consultancyfirma McKinsey & Company en de Ellen MacArthur Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met duurzame initiatieven en bedrijfsmodellen. Dit onderzoek bevestigt dat nieuwe conceptbenaderingen - bijvoorbeeld zoals het ontwerp van Pieter Kromwijk - op macroniveau kunnen resulteren in forse economische groei. Sterker nog, het rapport stelt dat bedrijven in de EU tot $ 630 miljard kunnen besparen door over te stappen naar een circulaire economie, kort gezegd een bedrijfsmodel waarmee fabrikanten hun middelen veel productiever en duurzamer kunnen gebruiken en hergebruiken wat resulteert in meer verantwoord materiaalmanagement.

Een aantal jaren geleden heeft Desso er voor gekozen een dergelijke strategie in haar bedrijfsvoering te implementeren. Het is dan ook een kroon op ons werk dat Desso in dit rapport wordt genoemd als pionier in het omarmen van een circulair bedrijfsmodel. Om daadwerkelijk een ommekeer te kunnen bewerkstelligen is een breed draagvlak essentieel. Het is Desso’s missie om meer en meer bedrijven en sectoren te enthousiasmeren. Vastgoedrealisatie zoals verwezenlijkt door Pieter Kromwijk is een prachtig initiatief en hopelijk een drijfveer voor vele anderen. Wat mij betreft investeren we collectief en niet-aflatend in dergelijke initiatieven en zoeken we waar mogelijk naar nieuwe vormen van samenwerking zodat we elkaar versterken. Ik hoop dat deze wijze van bedrijfsvoering ook meer en meer haar weg vindt binnen het vastgoed. Conceptmatige vastgoedrealisatie zoals uitgevoerd door Pieter van Kromwijk juich ik van harte toe. Het bewijs dat duurzaamheid loont, is er. Ik ben ervan overtuigd dat we door het gezamenlijk omarmen van dergelijke concepten de vastgoedsector naar een volgend niveau kunnen tillen.

 

Alexander Collot d’Escury is CCO van Desso

www.desso.com

www.twitter.com/dessogroup

 

 



Reacties


Laatste nieuws