Bijna afgebouwd DSB Museum in Opmeer zoekt kopers

Het voor 80% afgebouwde DSB Museum voor Magisch Realisme in Opmeer, een ontwerp van architect Herman Zeinstra, staat te koop. Jones Lang LaSalle gaat de verkoop van dit opvallende object begeleiden. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf volgende week 3 april melden via een openbare inschrijving waarbij ook alle verkoopinformatie bekend wordt gemaakt. Het museum was aanvankelijk bedoeld om de omvangrijke kunstcollectie van de gevallen bankier Dirk Scheringa in onder te brengen.

Vanaf dinsdag 3  april 2012 zijn via een dataroom op http://www.jll.nl/dsb de verkoopinformatie en de voorwaarden in beknopte vorm beschikbaar. Na registratie op de website is voor belangstellenden een uitgebreider informatiepakket verkrijgbaar. Tot 30 mei 2012 kunnen partijen hun bieding en een eventuele bijbehorende ontbindende voorwaarde (financiering) schriftelijk indienen bij notariskantoor CMS Derks Star Busmann. Hierna kan een tweede ronde volgen waarin geïnteresseerde partijen een definitief voorstel kunnen doen, een eventuele tweede ronde duurt dan tot 25 juli 2012. Naar verwachting kan dan begin augustus 2012 worden bekendgemaakt of en aan wie het museum is verkocht.

Nard Schuddebeurs, Hoofd Capital Markets bij Jones Lang LaSalle Nederland: ”Omdat iedereen belang heeft bij een passende nieuwe bestemming voor dit unieke object, doen wij er alles aan zoveel mogelijk partijen de kans te geven deel te nemen aan het verkoopproces. Transparantie en een eerlijke kans voor iedereen staan dan ook voorop. Op die manier willen we omstandigheden creëren die de kans op een nieuwe toekomst voor het DSB Museum maximaliseren. Wij verwachten een goede verkoopprijs te kunnen realiseren, die past bij de omstandigheden waaronder het museum wordt aangeboden.”

Het bakstenen gebouw, ontworpen door architect Herman Zeinstra van DOK Architecten, heeft een oppervlak van 10.000 m2 en staat op een kavel van 35.000 m2. Het staat midden in het vlakke polderland van de Noord-Hollandse gemeente Opmeer en is oorspronkelijk gebouwd voor het onderbrengen en tentoonstellen van de privécollectie van het echtpaar Dirk en Baukje Scheringa – De Vries. Vanwege het faillissement van de DSB Bank en de daaraan gelieerde organisaties is de collectie inmiddels niet meer in hun bezit. 

In het najaar van 2008 is gestart met de bouw van het DSB Museum in Opmeer, als opvolger van het bestaande museum in Spanbroek. Het museum is oorspronkelijk bedoeld voor het onderbrengen en tentoonstellen van de privécollectie van het echtpaar Scheringa. Deze bestond uit werken uit de stroming van het realisme en het magisch realisme en omvatte werk van onder meer Charley Toorop, Carel Willink, Wim Schuhmacher, Jan Mankes, Dick Ket en Pyke Koch. Op 16 oktober 2009 is de bouw van het museum in Opmeer door aannemer Midreth stilgelegd. De opdrachtgever, DSB Stadion B.V., kon niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Het gebouw was toen voor meer dan 80 procent voltooid.

Op 21 oktober 2009 werd DSB Beheer dat verantwoordelijk was voor het vastgoed, failliet verklaard. Op 17 november 2009 volgde het faillissement van DS Art, verantwoordelijk voor de museumorganisatie in Spanbroek. Dit betekende het einde van de museumorganisatie en sluiting van het museum in Spanbroek. In februari 2010 werd bekendgemaakt dat de nieuwe locatie voor dit museum in Opmeer, dat op dat moment nog in aanbouw was, niet verder zou worden afgebouwd wegens gebrek aan financiële steun voor voltooiing, hypotheek en exploitatie. 



Reacties


Laatste nieuws