Metafoor biedt oplossing voor Generatiepact bij gemeenten

Door de vergrijzing in Nederland gaat de komende jaren tot wel 26% van de werknemers met pensioen. De overheid is koploper bij de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van de overheidsmedewerkers bedraagt 44,6 jaar. Door de toenemende vergrijzing is het noodzakelijk dat de overheid tijdig zorgdraagt voor een goede kennisoverdracht van oudere medewerkers naar nieuwe mensen. Metafoor Vastgoed en Software maakt zich sterk voor verjonging bij gemeenten. Hiervoor wordt een speciaal traineeprogramma opgezet.

Bij de gemeente Utrecht zijn momenteel twee vastgoedadviseurs van Metafoor Vastgoed en Software werkzaam. Op die manier biedt Metafoor ruimte aan jong talent om zich te ontwikkelen binnen de gemeentelijke organisatie om daarmee te voorzien in de behoefte als gevolg van het Generatiepact. Het generatiepact is één van de afspraken tussen werkgevers en werknemers om verjonging van het personeelsbestand op gang te brengen.

Traineeship
Gezien de behoefte bij gemeenten aan jonge adviseurs met de juiste basiskennis, heeft Metafoor Vastgoed en Software een traineeship opgezet, waarin pas afgestudeerden worden klaargestoomd voor een functie bij de gemeente. Tijdens dit traineeship wordt de trainee binnen een periode van zes maanden tot één jaar opgeleid door het volgen van verschillende trainingen en cursussen. Tijdens het programma gaat de trainee al aan de slag bij de gemeente. Het resultaat van het traineeship is dat de trainee uiteindelijk beschikt over een stevige, vastgoed gerelateerde basiskennis en kennis omtrent het doen en laten van de gemeente. Het voordeel voor gemeenten is dat zij flexibel kunnen inspelen op de vergrijzing en dat zij de kennis die zich op dit moment nog in de organisatie bevindt, kunnen overdragen.

Pim Sanders (in midden op foto), senior vastgoedadviseur en waarnemend afdelingshoofd Grondzaken van de gemeente Utrecht zegt hierover: “Jonge werknemers zijn in staat zich snel te ontwikkelen en hebben vaak meer kennis omtrent automatisering.” Wel meent Pim Sanders dat jonge, externe adviseurs snel inzetbaar moeten zijn en enige kennis en ervaring dienen te hebben vanuit vastgoedgerichte cursussen of vanuit de praktijk.

Ontwikkelingsmogelijkheden
Alexander Beekhof (links op de foto) en Robin Oldebeerlink zijn via Metafoor Vastgoed en Software werkzaam bij de gemeente Utrecht. Zowel Alexander als Robin werden in de beginfase in het diepe gegooid. Zij zeggen dat zij dankzij Metafoor en de Gemeente Utrecht een mooie kans hebben gekregen om zichzelf te ontwikkelen binnen een gemeente.

Alexander en Robin spreken hun waardering uit over de ontwikkelingsmogelijkheden die de gemeente Utrecht hen heeft geboden. Naast de taken waarvoor de adviseurs in eerste instantie zijn aangenomen, is er veel ruimte voor ontwikkeling binnen andere disciplines. Zo hield Robin zich in eerste instantie alleen bezig met de vrije kaveluitgifte. Binnen enkele maanden werd hij ook zelfstandig ingezet op de behandeling van dossiers omtrent de verkoop van snippergroen en erfpacht. Zodoende zijn hij en Alexander ondertussen verantwoordelijk voor onderdelen van het project waarbij Utrechtse erfpachters hun erfpachtrecht om kunnen zetten naar voleigendom en doorlopen zij het juridische proces en de notariële afwikkeling ervan.

Klik HIER voor meer informatie over het traineeship van Metafoor. Als u interesse heeft in een vastgoedtrainee via Metafoor, neem dan contact op met Carola Ton: 0320-286933



Reacties


Laatste nieuws