Wordt het nog wat met wonen aan de Zuidas?

Eigenlijk een klein berichtje vandaag op Vastgoedjournaal waar u zo overheen leest. Toch wel even de moeite waard om er even bij stil te staan: Vesteda kondigt namelijk aan dat zij een twintigtal appartementen in de luxe woontoren New Amsterdam op de Amsterdamse Zuidas gaat verkopen. Wie op de hoogte is van de huurwoningstategie van Vesteda zou nu toch de alarmbellen moeten horen rinkelen. De woningbelegger verkoopt dus woningen die niet meer in de ‘strategische assetmix' passen. Dat heeft Vesteda gisteren aan Vastgoedjournaal bevestigd.

In feite valt de woningbelegger in mijn ogen enigszins van zijn geloof af. Was het niet Vesteda - en eigenlijk ook enkele andere grote commerciële woningbeleggers - die zo'n tien jaar geleden hun kaarten hadden gezet op de ‘duurdere huur' met maandhuren van soms ver boven de €1200? Daar zou veel vraag naar zijn want talloze ‘onderzoeken' wezen uit dat het dure huursegment nog vrijwel niet is betreden. Van de drie miljoen huurwoningen in NL zijn er maar immers 200.000 die een maandhuur hebben boven de liberalisatiegrens van ruim €647. Dus werd er veel gebouwd met diverse luxe woontorens in verschillende grote steden als gevolg met voor Vesteda als absolute klapstuk de verwerving van 18 verdiepingen met 174 te verhuren zeer luxueuze appartementen in New Amsterdam aan de Amsterdamse Zuidas in de zomer van 2008. De al onderweg flink aanzwellende economische crisis was toen niet ver weg meer. Toch investeerde Vesteda hierin naar verluidt circa €120 mln voor deze ‘landmark' aan de Zuidas. Een moedige zet om ‘luxe wonen' aan de Zuidas op de kaart te zetten.

Pech voor het woningfonds is dat al heel snel bleek dat de appartementen moeilijk te verhuren waren, en zoals het nu gaat in de dramatische verslechterde woningmarkt, komt hier voorlopig ook geen verbetering in. Een blik op de woningzoeksite funda laat lange pagina's van zowel te koop staande als te huur staande appartementen in New Amsterdam zien. Een indicatie van de koopprijzen? €869.000 moet u wel meenemen voor een appartement van 167 m2 maar daar zal nog wel over te onderhandelen zijn. Liever huren? De huren lopen uiteen van €2100 tot maar liefst €7200 per maand. Geen kattepis behalve als men bijvoorbeeld net tot partner bij KPMG is benoemd.

Vesteda heeft volgens schattingen van een bekend vastgoedblad op New Amsterdam 20% moeten afboeken op de investeringssom van €120 mln maar de woordvoerder van het woningfonds geeft geen cijfers vrij over waardeveranderingen bij individuele projecten. Maar het is wel duidelijk dat Vesteda zoekende is naar een nieuwe strategie. De per 1 februari 2011 aan te treden Vesteda-ceo Arjan Schakenbos mag de nieuwe koers, vervat onder de naam‘Horizon Vesteda 2020', gaan uitdragen maar ik durf te verwedden dat daarin minder dan voorheen ruimte zal worden gegeven aan ‘dure huur.'

Al met al een drama die niet uniek is voor Vesteda maar wel symbolisch. Want de verhuurproblemen maken andere ontwikkelaars bepaald niet happig om op de Zuidas het segment wonen een flinke draai aan te geven. Ik hoor er ook weinig van maar daarover laat ik mij binnenkort bijpraten door projectbureau Zuidas. U houdt nog wat tegoed.

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal



Reacties


Laatste nieuws