Ode aan de idealen


Wat kost het? Hoeveel moet ik investeren? Na hoeveel tijd is mijn investering terugverdiend? Is het economisch rendabel? Vaak zijn het deze vragen, en in veel gevallen ook de antwoorden erop, die ons tegenhouden om te doen wat we misschien liever wel zouden doen.
Financiële overgingen voeren vaak de boventoon, waardoor idealistische standpunten worden verdreven.

Buurman en ... ERA Contour
Een voorbeeld waaruit blijkt dat het ook anders kan, werd onlangs aangehaald op deze website. Samen met TBI-onderneming ERA Contour tekende Buurman – een Rotterdamse recycle-bouwmarkt – een samenwerkingsovereenkomst. Gezamenlijk werken zij aan afvalreductie door restmaterialen van bouwplaatsen op een creatieve manier te hergebruiken. De drive is om afvalproductie tegen te gaan en de samenwerking zorgt voor nieuw inzicht in afvalstromen tijdens de realisatie. Door dit inzicht in te zetten voordat een project start, kan beter worden gestuurd op het inperken van de afvalproductie. De keerzijde is dat de bouwmarkt van Buurman op den duur geen bestaansrecht meer heeft omdat de schappen niet meer worden aangevuld. Iedere traditionele denker zou dit een economisch onhandige beslissing noemen, maar de door Buurmans idealen ingegeven, doorslaggevende waarde is hier meer utilistisch van aard: op het moment dat Buurman geen financieel model meer heeft, is de milieutechnische cirkel namelijk wél weer rond.

Keuzes die vanuit idealen worden gemaakt, waarbij financiële argumenten geen stem meer hebben, zijn dé keuzes waarmee je jezelf onderscheidt. De keuzes die financieel onderbouwde symptoombestrijding overbodig maken èn die mensen inspireren. De keuzes die ons daadwerkelijk bestaansrecht geven in ons vak. Laten we dus af en toe ook eens niet financieel-gedreven keuzes maken, een voorbeeld nemen aan Buurman en onszelf prikkelen om weer vaker ons hart te volgen.

Een column van Erik Gathier.
Erik is conceptontwikkelaar bij ERA Contour en is nauw betrokken bij de samenwerking met Buurman. Vanuit de onlangs getekende samenwerkingsovereenkomst is het doel om meer bouwplaatsen van ERA Contour en TBI aan te sluiten bij Buurman.

Klik hier voor het uitgebreide artikel van DuurzaamGebouwd.

 



Reacties


Laatste nieuws