29 september: Winnende formules voor transformatie van gebouwen

De toekomst is aan transformatie van bestaand vastgoed. Nieuwbouw neemt in betekenis af. Met transformatie is echter nog weinig ervaring. We moeten dus leren van de ‘best practices’. Hoe pas je succesvol een leegstaand gebouw aan de steeds sneller veranderende huisvestingsbehoefte aan? Wat zijn de winnende formules? Hoe kun je met andere partijen samenwerken, met een voor ieder reëel verdienmodel? Hoe kun je stroperige bestemmingsplanwijzigingen versnellen en naar je hand zetten? Hoe krijg je de winnende financiering rond? Wat is de beste rol van de opdrachtgever? Wat zijn knelpunten, hoe kun je die aanpakken?

Overal staat vastgoed leeg. Agrarisch, cultureel erfgoed, kerken, winkels, bedrijfsterreinen, kantoren. Corporaties hebben vaak verzorgingshuizen, scholen of ander maatschappelijk vastgoed in bezit dat zijn functie (binnenkort) verliest. De verkoopprijzen van leegstaand vastgoed zijn de laatste jaren sterk gedaald, ook in gebieden met een gespannen woningmarkt. De kosten van transformatie kunnen hierdoor zelfs lager uitvallen dan nieuwbouw. Sinds kort stimuleert het rijk de transformatie van kantoren en verzorgingshuizen in woningen door vrijstelling te verlenen van de verhuurdersheffing en van de punten van het woningwaarderingsstelsel.

Hoe vind je het goede nieuwe duurzame gebruik, waardoor je kasstroom en de waarde verbetert? Hoe krijgt dat leegstaande vastgoed weer een maatschappelijke en economische betekenis? Er zijn inmiddels voorbeelden te over van interessante en onverwachte functiewijzigingen. Leer op dit seminar hoe je dat het beste kunt aanpakken. En wat de winnende formules zijn.

Concept: Elke spreker heeft een half uur podiumtijd, waarvan circa 20 minuten voor de presentatie en circa 10 minuten voor het beantwoorden van vragen uit de zaal.

Datum: 29 september. 

Locatie: Beatrix Theater, Queen’s Foyer, Jaarbeursplein, Utrecht. Ligt pal naast het Centraal Station en is dus ook goed met het openbaar vervoer te bereiken. 

Programma

13.30-14.00 Inloop met koffie, thee

14.00-14.15  Inleiding door middagvoorzitter Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft en directeur Nieuwe markten BPD Ontwikkeling.

  

 

14.15-14.45  Hilde Remøy, Real Estate & Housing TU Delft, lid RvT SHS en gepromoveerd op transformaties.

  • SHS Delft herontwikkelt leegstaand vastgoed tot tijdelijke studentenhuisvesting.  Welke rollen zijn er als opdrachtgever mogelijk, en wat is de winnende rol? 
  • Wat is de analyse van de succesfactoren van de prijsvraaginzendingen voor de Gulden Fenix? Wat kun je hier voor de dagelijkse praktijk van leren? 
  • Wat zijn de 3 tot 5 hoofdregels voor succes?

14.45-15.15 Edward Stigter, directeur Eenvoudig Beter, ministerie van Infrastructuur en Milieu.

  • Welke versnelling en vereenvoudiging biedt de nieuwe Omgevingswet aan transformaties?

 

15.15-15.45  Roel van de Bilt, statutair directeur FGH Bank.

  • Heeft de bank belangstelling een bestaand gebouw te financieren dat getransformeerd wordt?
  • Welke rendementseisen stelt de bank, waar let hij op? Hoe kijkt hij tegen de doorlooptijd aan? Aan welke knoppen kun je draaien om het (verhuurbaarheids)risico te verkleinen?
  • Is de winnende financiering dat niet alleen het vastgoed, maar ook de gebruiker gefinancierd wordt?

15.45-16.15 Pauze

16.15-16.45 Paulus Jansen, wethouder gemeente Utrecht (gevraagd).

  • Hoe kan de lokale overheid de transformatie van gebouwen versnellen?
  • Wat is de winnende aanpak?
  • Wat kan een opdrachtgever of ontwikkelaar doen?

 

16.45-17.15 Carel de Reus, voorzitter Stuurgroep Opdrachtgeverschap en omgevingsrecht Architectuur Lokaal (Actieagenda kabinet), lid RvT De Hallen, oud-voorzitter Neprom.

  • Wat betekent de Omgevingswet voor de bestaande bouw?
  • Welke lering is te trekken uit de omvorming van een oude tramremise in Amsterdam Oud-West tot het alom bejubelde en prijswinnende multifunctionele gebouw De Hallen?
  • De lessen van de bijzondere betrokkenheid van de buurt
  • Risicodragende rol van de architect
  • Ongewone financiering

17.15           Netwerkborrel

Inschrijven en kosten

Voor 295 euro (excl. BTW) kunt u deelnemen aan dit kwaliteitsseminar op 29 september. Stuur een mail naar info@buildingbusiness.nl met als onderwerp ‘Transformaties’. Vermeld ook uw adres in uw mail. Wij sturen u zo snel mogelijk een bevestigingsmail.

 


Reacties


Laatste nieuws