Column: Stil zitten? nou nee...

Het algemene advies is om stil te zitten als je geschoren wordt. En we werden flink geschoren de afgelopen maanden. De parlementaire enquête commissie onderzocht wat er allemaal mis ging in onze sector, en terecht. De presentatie van hun bevindingen is voor mij een moment om de rijdende trein even stil te zetten en ons eigen handelen tegen het licht te houden. Zo kunnen we leren van de fouten die gemaakt zijn.

Maar stil zitten? Nou nee, zeker niet. Al veel eerder zagen we dat verandering nodig was. In 2012 vertelde ik mijn medewerkers al dat we anders moesten gaan werken. Het resulteerde in een forse verbetering van onze werkwijze die nog steeds voortduurt en dit jaar in een stevige reorganisatie. Ik moest afscheid nemen van veel goede medewerkers, dat doet nog steeds pijn. Maar we doen wat nodig is: dus focussen we ons meer op onze kerntaken en organiseren we ons werk sober en (nog) doelmatiger.

Buiten de organisatie zaten we ook niet stil. Want dat het corporatiestelsel moet verbeteren, is duidelijk. Maar laten we alsjeblieft het goede behouden. Nederland is uniek in haar volkshuisvesting: bijna nergens is het wonen zo geregeld dat we ook mensen met maar weinig geld een thuis kunnen bieden en er geen no-go area’s bestaan. Daarom ben ik een warm pleitbezorger van verbeteren, veranderen en vernieuwen. Anders denken en anders doen. Nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling vinden, nieuwe en andere media inzetten. Als we dat goed doen, kunnen we het verschil maken.

Mijn andere grotere zorg is de toestemming om sociaal te mogen blijven investeren. Gelukkig is het nog niet afgeschreven, maar het wordt wel aan strikte banden gelegd. Terwijl we juist daar als corporatie zoveel meer kunnen bereiken. Alleen goede woningen bieden, is geen oplossing. Daar hoort een prettige buurt bij, waar mensen elkaar kennen en samen verantwoordelijkheid nemen voor hun woonomgeving. Daarom ben ik mede ondertekenaar van het manifest sociaal blijven investeren. Steunt u ons? Teken het manifest ook op www.sociaalblijveninvesteren.nl.

Het rapport biedt een serie aan goede maatregelen, waar we als corporaties ook al langer aan werken. Zoals onafhankelijk toezicht. Zoals resultaten beter zichtbaar maken. Zoals striktere eisen aan bestuurders. De commissie ziet ook dat de beweging er al is en roept ons op snel te komen met zichtbare resultaten. Daar werken we hard aan. We willen het goede voorbeeld geven: zo kan het ook! En door onze resultaten te laten meten en vergelijken, kunnen we dat ook bewijzen.

De parlementaire enquête was een zwarte dag in de geschiedenis van corporaties. We trekken lering uit het verleden. En we gaan met opgeheven hoofd (en veel plezier!) verder met ons werk.

Hedy van den Berk
bestuurder Havensteder



Reacties


Laatste nieuws