CPB ziet nog risico’s op de Nederlandse woningmarkt

Het CPB heeft op verzoek van de Tweede Kamer een risicorapportage van de financiële markten gemaakt. Hieruit blijkt dat het CPB nog steeds moeilijkheden voorziet voor huiseigenaren. Betalingsachterstanden op de hypotheek kunnen nog steeds ontstaan.

De huizenprijzen zijn weliswaar gestabiliseerd, de problemen voor huishoudens zijn daarmee nog niet opgelost. Waar rekening gehouden moet worden volgends het CPB, is dat de rente ook weer omhoog kan gaan en dat de relatief hoge werkloosheid kan blijven aanhouden. Voor mensen die nu een restschuld hebben, kan dat er voor zorgen dat de betaalbaarheid van hun hypotheek onder druk komt te staan.

Betalingsachterstanden

Wanneer een huishouden moeilijkheden heeft met de betaling van hun hypotheken, is er de kans dat betalingsachterstanden ontstaan. Wanneer deze steeds verder oplopen, kan het gedwongen worden het huis te verkopen. Op dit moment zijn de belangrijkste aanleidingen voor het gedwongen moeten verkopen van een hun zogenaamde ‘ life events’.  Een scheiding, het verliezen van de baan of het overlijden van de partner zijn zulke events.

Stabiliseren

Pas in 2015 verwacht het CPB, dat de meeste huishoudens minder zullen te lijden van de financiële onrust. Dat komt omdat dan het beschikbaar inkomen is toegenomen, de huizenprijzen verder gestabiliseerd zijn en de werkloosheid niet verder is opgelopen.

Herstel

Veel huishoudens zijn nu al bezig hun financiële situatie te verbeteren, in het bijzonder met betrekking tot hun hypotheken. Verschillende cijfers wijzen uit dat men spaargeld gebruikt voor het versneld aflossen van de hypotheek. Zo is in de tweede helft van 2013 de omvang van deposito’s van Nederlandse huishoudens met ongeveer 9 miljard euro gedaald. In dezelfde periode is de totale hypotheekschuld met ongeveer 11 miljard euro gedaald. Door het verlies dat veel huishoudens nu al nemen op hun hypotheek, zal de consumptie sneller herstellen, verwacht het CPB.



Reacties


Laatste nieuws