UPDATE Wie worden gehoord in Parlementaire Enquête Woningcorporaties: Eerste namen bekend

De Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties begint volgende week woensdag met haar onderzoek naar het corporatiestelsel van ons land. Zes weken lang zullen getuigen en deskundigen onder ede worden gehoord: corporatiedirecteuren, leidinggevenden uit de corporatiesector, commissarissen, toezichthouders, ambtenaren en politici. Het onderzoek beslaat de laatste twintig jaar. Wie worden er gehoord? De eerste namen zijn bekend! 

Aanleiding voor de Enquête zijn de zware incidenten van de laatste jaren, zoals bij Vestia, Woonbron en Rochdale. De commissie gaat met een aantal corporaties speciaal aan de slag. Behalve met de hiervoor genoemde zijn dat Rentree, Woningstichting Geertruidenberg (WSG) , Servatius en Laurentius. De commissie staat onder voorzitterschap van oud-PVV'er Roland van Vliet, die nu een eenmansfractie belichaamt.

Zwaar middel

Nederland telt 381 corporaties met samen 2,4 miljoen sociale huurhuizen. Eén op de drie huishoudens woont in zo'n huis. Het belang voor Nederland van de sector én het feit dat er met diverse financiële avonturen zo veel geld is verspeeld, rechtvaardigen volgens Van Vliet het zware middel van de parlementaire enquête.

De commissie heeft de afgelopen tijd al veel besloten gesprekken gehouden en documenten gevorderd. Er werd zelfs een kort geding aangespannen tegen en gewonnen van een adviseur van Rochdale. De commissie voelt zich extra gesterkt door de uitspraak van de rechter dat informatie over Rochdale wel degelijk moest worden overlegd.

Verschoningsgronden beperkt

De commissie moet zich optimaal vrij voelen om te vragen wat nodig is, aldus Van Vliet. De mensen die worden gehoord, moeten in principe antwoord geven. Ook als ze dat in lastig vaarwater brengt als er bijvoorbeeld ook nog een rechtszaak loopt. Maar dat is nu eenmaal niet de zaak van de commissie, aldus Van Vliet. Het aantal verschoningsgronden, redenen om niet te antwoorden, is 'beperkt', aldus de voorzitter.

Komende week worden onder anderen mensen van Woonbron en Rochdale gehoord. Zo wordt oud-directeur Martien Kromwijk aan de tand gevoeld, net als oud-lid van de Raad van Commissarissen André Thomsen en voormalig extern toezichthouder bij Woonbron Hans Zwart.

Hubert Möllenkamp

Van Rochdale worden oud-bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp, oud-directeur John van Nimwegen en oud-lid van de Raad van Commissarissen Ans Hoenderdos gehoord.  

Voorafgaand aan deze twee dagen die gewijd zijn aan een specifiek geval, zullen inleidende verhoren plaatsvinden. Daarbij zullen Jan van der Schaar, partner bij RIGO, Arnoud Vlak, MSCI-IPD, Arnold Moerkamp, voormalig VROM en oud-staatsecretaris Volkshuisvesting Dick Tommel worden gehoord. Per week wordt bekendgemaakt wie er nog meer moeten komen opdraven.

Agenda parlementaire enquête woningcorporaties

Vandaag is bij een persconferentie de voorlopige agenda van de parlementaire enquête woningcorporaties bekend gemaakt. De invulling van de agenda per 9 juni wordt pas later bekend gemaakt. Deze zal mede ingevuld worden naar aanleiding van de voorlopige bevindingen uit de enquête.

Duidelijk is dat op dag 2 de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron centraal staat. Deze haalde in 2008 het nieuws wegens de verliezen die de corporatie leed op de boot de SS Rotterdam. Op dag 3 worden betrokkenen van woningcorporatie Rochdale uit Amsterdam ondervraagd. Bestuursvoorzitter Möllenkamp van Rochdale kwam destijds in het nieuws, omdat hij zich op onrechtmatige manier verrijkt zou hebben. 

Woensdag 4 juni

09.30 uur                  Dhr. J. (Jan) van der Schaar

Geassocieerd partner bij RIGO Research en Advies.

Gastonderzoeker bij onderzoeksinstituut OTB.

Oud-lid commissie Hoekstra.

11:30 uur                 Dhr. A. (Arnoud) Vlak

                                   Executive Director bij MSCI-IPD. 

14:00 uur                 Dhr. A (Arnold) Moerkamp

Oud-directeur Strategie en Financiën bij het voormalig ministerie van VROM.

16:00 uur                 Dhr. D. (Dick) Tommel

                                   Oud-staatssecretaris Volkshuisvesting.

Donderdag 5 juni 

09:30 uur                 Dhr. M. (Martien) Kromwijk

                                   Oud-bestuursvoorzitter bij Woonbron.

13:00 uur                 Dhr. A. (André) Thomsen

                                   Oud –lid Raad van Commissarissen Woonbron.

17:15 uur                 Dhr. H. (Hans) Zwarts

                                   Voormalig extern toezichthouder bij Woonbron.. 

Vrijdag 6 juni

09:30 uur                 Dhr. H. (Hubert) Möllenkamp

                                   Voormalig bestuursvoorzitter bij Rochdale. 

13:30 uur                 Dhr. J. (Jonh) van Nimwegen

                                   Voormalig directeur-bestuurder bij Rochdale.

16:00 uur                 Mw. A. (Ans) Hoenderdos

                                   Oud-lid Raad vanCommissarissen bij Rochdale.

Building Business publiceert zo snel mogelijk een programma-overzicht. Houd onze website in de gaten voor een update!



Reacties


Laatste nieuws