Wie wil in Zeeland wonen? Hoogste woningleegstand van Nederland

Niet alleen kantoren en maatschappelijk vastgoed kampen met leegstand. In Nederland staan meer dan 190.000 woningen al meer dan anderhalf jaar lang leeg. Dat is een op de veertig huizen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De provincie Zeeland spant de kroon: daar is de woningleegstand veruit het hoogst. En duurt die ook nog eens het langst. Hoe komt dat?

Van leegstand is sprake als er niemand op het adres staat ingeschreven, vindt het CBS. Huizen die als tweede woning worden gebruikt, voor eigen gebruik of voor verhuur, vallen er hierdoor ook onder. De leegstand is dan ook relatief hoog in toeristische gebieden.

Naast het gebruik als tweede woning is echter ook de onaantrekkelijkheid van de woning of het gebied een belangrijke reden voor leegstand. In veel krimpregio's is de leegstand dan ook hoger dan in andere gebieden. In Oost-Groningen staan bijvoorbeeld meer dan 3,5 procent van de woningen al langere tijd leeg.

Krimpgebied

In Zuid-Limburg is de leegstand 3,7 procent, met uitschieters in Vaals, Onderbanken en Simpelveld van meer dan zes procent. Zuid-Limburg is echter naast krimpgebied ook een toeristisch gebied. "Een deel van de leegstaande woningen kan dus ook verhuurd worden aan vakantiegangers", verklaart het CBS.

In de vier grote steden ligt de langdurige leegstand ook hoger dan gemiddeld in Nederland. In Utrecht is de leegstand met minder dan drie procent het laagst. Den Haag heeft met vijf procent de meeste leegstaande woningen. Volgens het statistiekbureau is dat echter verklaarbaar omdat een deel van de woningen wordt bewoond door diplomaten die niet bij de gemeente staan ingeschreven.

In totaal stonden in de zomer van 2014 vierhonderdduizend woningen voor kortere of langere tijd leeg. Een op de drie woningen was binnen zes maanden weer bewoond. Deze kortdurende leegstand komt vaak door verhuizingen en verbouwingen. "Enige leegstand is nodig voor een goede doorstroming op de woningmarkt", schrijft het statistiekbureau.

Zeeland is het leegst

In Zeeland staan naar verhouding de meeste huizen leeg van heel Nederland. Dat blijkt uit de cijfers van medio 2013 die woensdag door het CBS bekend zijn gemaakt. In Nederland als geheel staat 5,1 procent van alle huizen leeg, maar in Zeeland 8,3 procent, namelijk 14.967 huizen.

De leegstand heeft volgens het onderzoek van het CBS alles te maken met de krimp. Koplopers binnen de provincie zijn Noord-Beveland en Sluis, waar de leegstand zelfs 15,2 procent van het totaal aantal woningen is. Sluis heeft wat krimp betreft al jaren de moeilijkste positie van Nederland, vooral als gevolg van de vergrijzing omdat jongeren naar stedelijke gebieden trekken.

In absolute cijfers: het gaat in Sluis om iets meer dan 2000 huizen die niet meer gebruikt worden en ook niet bedoeld zijn als vakantiewoning. Kapelle heeft met 4,0 procent de minste leegstand in deze provincie, zelfs nog minder dan het landelijk percentage.
 
Zeeuwse leegstand duurt het langst

Ook qua duur van de leegstand heeft Zeeland in Nederland het record. Meer dan de helft, 53 procent staat namelijk langer dan anderhalf jaar leeg. Landelijk is dat 45,7 procent procent. Ook hier zijn de tweede woningen niet meegeteld in de cijfers. Als het gaat om duur heeft Noord-Beveland de hoogste cijfer; vrijwel alle huizen (97,2 procent) staan langer dan anderhalf jaar leeg. Maar ook in de gemeente Veere en op Schouwen-Duiveland is de langdurige leegstand hoger dan het Zeeuwse gemiddelde.

Bovengemiddeld veel lege huizen in Zeeland blijken nieuwbouwwoningen te zijn, dat wil zeggen huizen die na 2009 zijn gebouwd. En dan zijn het net name huurwoningen met een verkoopwaarde van minder dan 150.000 euro. Maar ook de huizen van voor 1940 staan in Zeeland naar verhouding vaker leeg.


Reacties


Laatste nieuws