Ron Ruijs: Corporaties kunnen veel slimmer van oude huurhuizen af

Het op grote schaal uitponden van woningen door corporaties aan particulieren werkt marktverstorend. Nieuwe regels voorgesteld door minister Blok, maakt het voor corporaties makkelijker om tot 25% korting te bieden als ze oude huurhuizen te koop zetten. De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Vereniging Eigen Huis luiden de noodklok omdat particuliere verkopers de dupe zouden zijn van deze oneerlijke concurrentie. Ron 

De lage verkoopprijzen van corporatiewoningen leveren vooral voor starters een uitgelezen kans op om aan een eigen woning te komen. De keerzijde is dat door de lage verkoopprijzen van corporatiewoningen, particuliere huiseigenaren die hun huis in dezelfde buurt te koop hebben staan mogelijk gedwongen worden om hun vraagprijs overeenkomstig te verlagen.

De verkoop van sociale huurwoningen is in de belangstelling komen te staan sinds minister Blok van Wonen de mogelijkheden om een korting te geven heeft verruimd. Woningcorporaties mogen sinds 1 oktober 2013 tot 25% korting verlenen op de marktwaarde, waar dat eerst 10% was. Tot die grens is in veel gevallen geen toestemming meer nodig van de minister. De afgelopen jaren werden ieder jaar zo’n 14 à 15.000 sociale huurwoningen verkocht aan particulieren. Mede als gevolg van de hogere korting op de aankoopprijs die sinds 1 oktober mogelijk is, is de verwachting dat het aantal verkopen van corporatiewoningen verder toeneemt. 

Corporaties snijden zichzelf in de vingers

Ron Ruijs, directeur van online veilinghuis Vastgoed-Auctions (www.vastgoed-auctions.nl) zegt: “Wij hebben een oplossing voor het prijsbederf. Als corporaties hun woningen zouden veilen in plaats van dumpen, kan die kortingsprijs als inzetprijs worden gehanteerd. ”Hierdoor ontstaat een grotere kans opbrengst die niet marktverstorend werkt. Ruijs vertelt dat Vastgoed-Auctions nu al voor diverse grote corporaties veilt, maar dat er voor corporaties die voor een appel en een ei van hun bezit af willen, nog best winst is te behalen.

“Deze corporaties in nood snijden zichzelf in de vingers als ze het veilinginstrument niet inzetten”, aldus Ruijs. “Ook vanuit maatschappelijk oogpunt zouden corporaties hun te koop staande woningen moeten veilen zodat iedere geïnteresseerde een gelijke kans heeft.”

Ruijs werkt ook voor particulieren, die het veilinginstrument vrijwillig gebruiken om met een concurrerende prijs de markt in te gaan en een zo hoog mogelijke opbrengst te genereren. “Als je op een juiste prijs de veiling start, is de gemiddelde opbrengst 8 tot 10% hoger”, aldus Ruijs. “Jammer dat makelaars dit instrument maar niet weten te vinden. Veilingen worden onterecht geassocieerd met lage opbrengsten en executieverkoop. De mensen die via Vastgoed-Auctions hebben geveild zijn tevreden.”

Ron Ruijs is bereid om woningcorporaties persoonlijk meer informatie te verstrekken. Hij is bereikbaar op 06-30664422 of r.ruijs@vastgoed-auctions.nl  

 



Reacties


Laatste nieuws