Aedes en Blok in de loopgraven: Aedes verlaat onderhandelingstafel

De ruzie tussen minister Blok en koepelorganisatie voor woningcorporatie Aedes loopt hoog op. Marc Calon haalde gisteren al hard uit naar de minister, die zich volgens hem niet aan zijn afspraken houdt. Inzet is de bouw van duurdere koop-en huurwoningen. Blok wil dat corporaties daarmee stoppen, Aedes vindt dat onaanvaardbaar en verliet woedend de onderhandelingstafel. In Den Haag botsen de VVD en de PvdA hard met elkaar.

De kemphanen strijden om het duurdere segment koop- en huurwoningen. In het verleden zijn corporaties die steeds meer gaan bouwen. Blok ziet het liefst dat ze daarmee stoppen. Ze moeten terug naar hun kerntaak: het aanbieden van sociale huurwoningen. Aedes ziet dat niet zitten. Op plekken waar de markt het laat liggen, willen corporaties ook duurdere woningen blijven bouwen. De minister zegt dat hij daar geen bezwaar tegen heeft, maar verbindt daar – zo stelt Aedes – zoveel voorwaarden aan, dat het in de praktijk onmogelijk is. Zo wordt het financieren van zulke projecten stukken duurder. De koepelorganisatie heeft woedend de onderhandelingstafel verlaten.

VVD en PvdA botsen hard

Volgens D66-Kamerlid Verhoeven hangt er nu „een grote donkere wolk" boven de onderhandelingen, maar ook boven coalitiepartijen VVD en PvdA. „Die zitten hier namelijk heel anders in." D66 sloot met CU en SGP een woonakkoord met de coalitie. VVD en PvdA botsen hard over de kwestie. De VVD is op de hand van Blok, die de rol van corporaties zo klein mogelijk wil houden. Daar zijn vastgoedinvesteerders, die lobbyen bij de liberalen, bij gebaat. De PvdA kiest juist partij voor de woningcorporaties die veel sociaaldemocraten in de top hebben.

De PvdA ergert zich bovendien groen en geel aan Blok, die tijdens de onderhandelingen „te rigide" opereert. De partij heeft er begrip voor dat Aedes de gesprekken met de VVD'er heeft afgebroken. „Als je de deur niet keihard in zijn gezicht dichtgooit, doet hij niks", zo klinkt het. Bronnen melden dat de zaak ook in het kabinet tot wrevel leidt. Blok zegt dat hij voorlopig niet door de knieën gaat.

 
 


Reacties


Laatste nieuws