Corporatiebarometer 2013: Bestuurders zijn weer optimistisch

Hoe denken de corporatiebestuurders over de huidige situatie in de woningcorporatiesector? Aedes-Magazine peilde voor het tweede jaar op rij de gevoelstemperatuur met een enquête: de corporatiebarometer. Bestuurders zien de toekomst wat zonniger in dan in 2012 en energiebesparing staat de komende jaren hoog op de agenda. Stef Blok, Adri Duivesteijn, Jeroen Dijsselbloem en Marc Calon worden genoemd als de meest invloedrijke personen in de volkshuisvesting.

De verhuurdersheffing en de crisis: ze grijpen flink in op de financiën van woningcorporaties, schrijft Aedes Magazine. "Niet vreemd dus dat bestuurders de financiële toekomst van hun corporatie vorig jaar negatief inzagen. Slechts 20 procent verwachtte toen dat de financiële toekomst van zijn of haar corporatie de komende vijf jaar stabiel zou blijven. Dit jaar is de stemming optimistischer. Ruim drie keer zoveel bestuurders, namelijk 67 procent, voorziet nu een stabiele financiële toekomst voor de eigen corporatie.

Verhuurdersheffing 

De meeste corporaties moesten afgelopen jaar maatregelen nemen om de verhuurdersheffing te kunnen betalen. Slechts 13 procent (tegenover 23 in 2012) hoefde in 2013 niet extra te bezuinigen. De verwachting voor 2014 is niet veel optimistischer. Zeven op de tien denken dat voor 2014 evenveel of meer maatregelen nodig zijn. De rest verwacht het met geen of minder maatregelen te redden.

Reorganisatie 

Vaker dan in 2012 bezuinigden corporaties in 2013 op personeel en advieskosten. Dat blijkt uit het aantal corporaties dat een reorganisatie onderging. Vier op de tien ondervraagden geven aan dat de corporatie waar ze werken de afgelopen drie jaar is gereorganiseerd. Bij een deel van de gereorganiseerde corporaties is de rust nog niet weergekeerd. Een kwart verwacht de komende drie jaar een tweede reorganisatie.

Focus 

De focus van de ondervraagde woningcorporaties ligt de komende vijf jaar vooral op investeren in bestaande bouw en energiezuinige maatregelen. Nieuwbouwontwikkeling en mutatieonderhoud worden minder vaak genoemd.

Ideale grootte 

De ideale grootte van corporaties ligt tussen 5.000 tot 10.000 verhuureenheden, vindt 40 procent van de respondenten. Kleine corporaties zouden graag wat groter willen zijn en corporaties vanaf 5.000 verhuureenheden vinden hun eigen grootte over het algemeen ideaal. Slechts één corporatie ziet meer in een kleinere corporatie als ideale grootte.

Aedes Magazine vroeg bestuurders ook wie zij de meest invloedrijke mensen in de volkshuisvesting vinden. Daaruit kwam Minister Stef Blok als duidelijke nummer 1 naar voren. Ook Jeroen Dijsselbloem en Adri Duivesteijn hebben flink wat melk in de pap te brokkelen. Aedes-voorzitter Marc Calon, wethouder Henk Kamp, hoogleraar Johan Conijn en DG Wonen en Bouwen Marc Frequin werden ook genoemd door de bestuurders.

Bron: Aedes.nl. Klik HIER om het gehele artikel van Aedes Magazine te lezen.

 


Reacties


Laatste nieuws