Grafisch Lyceum Rotterdam weer als nieuw

Het Grafisch Lyceum Rotterdam is in de jaren '60 gebouwd door bouwmaatschappij Dura. Eind vorige maand is het complex volledig gerenoveerd opgeleverd door Dura Vermeer. Het gebouw van in totaal 27.000 m2 is in twee fasen totaal gerenoveerd en een stuk uitgebreid door het naastgelegen pand te betrekken. Deze Engineer & Build opdracht is in samenwerking met Unica Installatietechniek BV en projectmanagement Hevo BV uitgevoerd.

Het was een uitdagende renovatie met positieve constructieve ingrepen en een uitgebreid installatiepakket. Dura Vermeer is begonnen met de inpandige sloopwerkzaamheden en het plaatsen van stalen constructieve delen, zodat de indeling van het pand veranderd kon worden. Ook zijn er enkele vides gerealiseerd op diverse verdiepingen. De twee gebouwdelen zijn aan elkaar verbonden door een luchtbrug die aangebracht is tussen beide gebouwen en er is een compleet nieuw atrium gecreëerd.

De installaties, vloeren, plafonds, wanden, entreegebied, sanitair en liften van het Grafisch Lyceum zijn volledig vernieuwd. Ook is er nieuwe isolerende beglazing in de gevels aangebracht. 

Look & Feel
In het ontwerp van Van den Berg Kruisheer Elferers Architecten is gekozen om de bestaande betonnen draagconstructie zoveel als mogelijk zichtbaar te houden. Door verwijdering van de verlaagde plafonds en vloeren zijn ontmoetingsplekken vol licht en ruimte ontstaan. Tientallen wanden, vaak van wel vier meter hoog, zijn voorzien van de creatieve visuals van de studenten.  

Hoge klanttevredenheid
In overleg met de school zijn de werkzaamheden afgestemd op lestijden, leerlingenstromen en toetsperioden. Aan- en afvoer van materialen en sloop- en hijswerkzaamheden zijn veilig buiten schooltijd of tijdens schoolvakanties uitgevoerd.

Norbert Lansbergen, projectleider Dura Vermeer: "Dankzij een goede LEAN planning en goede samenwerking met de betrokken partijen hebben we tijdwinst weten te creëren. Hierdoor hadden we de mogelijkheid om flexibel te reageren op de vele wijzigingen en onvoorziene zaken die tijdens de renovatie aan de orde kwamen."



Reacties


Laatste nieuws