4YoungTalent: ‘Ik wil dit unieke concept verder uitrollen en zoek geschikte locaties’

"Het roer gaat om", dacht Esther Scholten drie jaar geleden. Ze was register accountant en partner van het bedrijf, maar besloot op haar 40e iets heel anders te gaan doen. Zij startte in september 2013 met 4YoungTalent, een organisatie die tieners begeleidt bij de studie en hun talentontwikkeling, een unieke combinatie. Scholten liet speciaal hiervoor een nieuw duurzaam pand bouwen in Julianadorp.

4YoungTalent stimuleert jongeren om zich te ontplooien en hun capaciteiten te benutten. Samenwerken en gebruik maken van elkaars talenten is de toekomst volgens Scholten. Zij zoekt verbinding tussen tieners, ouder(s)/verzorger(s) en de school en werkt nauw samen met andere professionals. Scholten werkt samen met een andere talentbegeleider en 7 studiecoaches vanuit het nieuwe pand aan de Mr. Daarnhouwerstraat 5 in Julianadorp. VJ sprak uitgebreid met Scholten over deze grote stap in haar leven, het nieuwe bedrijf en het nieuwe pand.

Nieuwbouw versus bestaande bouw
Voordat 4YoungTalent verhuisde naar het nieuwe 4YT Brain Building huurde Scholten wat ruimtes van de kerk. Dit werd te klein, dus was het tijd voor een nieuwe locatie. Er is veel leegstand op de markt, wat is de reden om toch te kiezen voor een nieuw gebouw? Scholten: "Ik heb eerst goed rondgekeken of er een geschikte bestaande locatie was, maar ik wilde niet in een school zitten en ook niet in een kantoorpand of een woning. Daarbij kun je beter je geld in vastgoed steken dan op de bank laten staan, want dit is financieel gunstiger. Het pand is gebouwd op een leeg kavel en is deels gefinancierd door de bank, daarnaast heb ik zelf ook een financiële inbreng gedaan."

Duurzaam pand
Scholten heeft ervoor gekozen om het pand duurzaam te laten bouwen. Samen met architect Duco Kapitein en de aannemer Gerard Borst, beide uit Den Helder, heeft Scholten het pand ontwikkeld. Zij zegt hierover: "Ik wilde het met een scherp budget bouwen en we zijn samen om de tafel gaan zitten om te bekijken hoe dit mogelijk was. Dat is uiteindelijk goed gelukt. We hebben alleen maar gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en van binnen is het heel industrieel ingericht. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst. Het pand is 180 m2 groot en heeft vrij uitzicht op de bollenvelden, dat straalt rust uit."

Passie in plaats van geld
Hoe is Scholten op het idee is gekomen om dit nieuwe bedrijf op te zetten? "Op mijn 40e dacht ik 'is dit het werk wat ik voor de rest van mijn leven wil doen?' Het antwoord bleek nee te zijn. Het was een ontzettend moeilijke en heftige beslissing, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Het is eigenlijk een heel idealistische organisatie waarbij ik doe wat ik leuk vind en ga voor passie in plaats van geld. We begeleiden jongeren tussen de 10-18 jaar en dit gebeurt voor en door jongeren. We hebben een groot netwerk en begeleiden studenten tot en met een nieuwe baan. Ik vind dat er iets ontbreekt in het Nederlands onderwijs en wil graag mijn bijdrage leveren aan het verbeteren hiervan. Begeleiding is bijvoorbeeld wel beter geregeld voor kinderen die aan de onderkant zitten, maar niet voor degenen aan de bovenkant. Dit terwijl ook zij tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Wij begeleiden de tieners bij het schoolwerk, hun talentontwikkeling en we geven trainingen. We focussen hierbij op succeservaringen: 'Talentdenken'. Wij durven het resultaat wat meer los te laten en zetten vooral in op de inzet, motivatie en strategie. De resultaten volgen dan vaak vanzelf."

Uniek in Nederland
Scholten besluit: "Dit concept is naar mijn idee uniek in Nederland, in elk geval in Noord-Holland en ik wil dit graag verder uitrollen. Ik zie ook mogelijkheden voor implementatie in het bedrijfsleven, maar focus me eerst hierop. Maar ik sta open voor nieuwe locaties om 4YoungTalent verder uit te breiden. Dit kan op zich op allerlei locaties, maar een voorwaarde is dat het betaalbaar is en dat het pand rust uitstraalt."

Er komen op dit moment 35 jongeren, verdeeld over zes dagen per week, voor begeleiding bij 4YoungTalent. Er is nog ruimte voor extra tieners. En wellicht straks ook in andere plaatsen dan Julianadorp.

Wilt u meer informatie of heeft u een geschikte locatie voor Esther Scholten? Bekijk haar website.  

Charlotte Bijenveld



Reacties


Laatste nieuws