Rabo boekt tientallen miljoenen af op eigen filialen

Vastgoedfonds Eigen Steen heeft de afgelopen jaren circa €60 miljoen afgeboekt op het eigen vastgoedbezit dat uit voormalige lokale Rabokantoren bestaat. Die portefeuille had eind vorig jaar een waarde van €253 miljoen en kampt met een gemiddelde leegstand van 34%. Het eigen vermogen werd door de afboekingen €25 miljoen negatief. Dat meldt het FD in een interessant artikel vanochtend hierover.

Het fonds Eigen Steen is door Rabobank Nederland in 2007 opgericht om lokale Rabobanken te ontlasten van het eigen vastgoedbezit. Eigen Steen kocht de panden tegen marktwaarde op en verhuurde het weer terug aan de lokale Rabobank of vond er een andere bestemming voor. Het fonds kocht in totaal 123 vestigingen op en heeft er nu 120 op de balans.

Bezettingsgraad van 66%
De centrale inkoop van de filialen is echter gestopt omdat volgens het FD een deel van de lokale directeuren niet langer wilt opdraaien voor de waardedalingen en leegstand bij andere lokale Rabobanken. De portefeuille Eigen Steen heeft momenteel een bezettingsgraad van slechts 66%. Veel van de panden die in kleine dorpen staan kunnen niet goed meer worden verhuurd.

Rabobank heeft de afgelopen jaren honderden eigen kantoren gesloten. Volgens cijfers van Locatus die in opdracht van de krant het kantorenbestand van de Rabobank heeft geanalyseerd, sloot Rabo sinds 2008 in totaal 593 vestigingen in Nederland. Daarvan staan er 173 leeg (29,1%) en zijn er 317 (53,5%) getransformeerd naar een ‘gewoon’ kantoor of woningen. In minder dan 20% van de gevallen is er een winkel gevestigd. 



Reacties


Laatste nieuws