Maarten Vermeulen, RICS: ‘De businesscase voor duurzaamheid komt er‘

Kantoor vol Energie, een initiatief van Energiesprong |Platform31, is gestart met ‘de Verbinders’, een serie van zes interviews met invloedrijke mensen uit de wereld van corporate real estate. Vandaag het derde deel met Maarten Vermeulen van RICS.

Maarten Vermeulen is Managing Director Continental Europe, Russia & CIS bij de RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), de organisatie die staat voor professionaliteit en integriteit binnen de vastgoedsector. Hiervoor was hij Director Europe bij Composition Capital Partners en bestuurslid van RICS Nederland. Met Mariëlle Wieman van NeVaP schreef hij het ‘Handboek Vastgoedmanagement’. RICS is de autoriteit op het gebied van accreditaties, waarderingen en normeringen in de ontwikkeling en het beheer van grond, vastgoed, bouw en infrastructuur. Wereldwijd heeft RICS 118.000 leden, in Nederland ruim 600. “Mensen erkennen het belang, maar nog lang niet genoeg.”

Waarom verbindt de RICS zich aan Kantoor vol Energie?

“De RICS staat voor professionaliteit, kwaliteit en integriteit. Duurzaamheid is een vorm van integriteit. Daar horen wij actief aan bij te dragen. We hebben 110.000 leden met samen een ongelooflijke hoeveelheid expertise en we hebben de plicht die te gebruiken. Als je kennis, vaardigheid en positie hebt in het vastgoed, dan heb je de plicht je ook met maatschappelijke vraagstukken bezig te houden. Dat gaat overigens veel verder dan kijken naar ‘groene kantoren’. Of eigenlijk: het begint veel eerder. Bij ethiek, bij waarden en normen.”

Wat beteken jij persoonlijk voor de transitie naar energieneutrale kantoren?

“Ik zet me in waar ik maar verschil kan maken en zal geen gelegenheid ongebruikt laten om in de vastgoedwereld mijn invloed aan te wenden. Is ook geen probleem, omdat de visie van RICS heel nadrukkelijk aansluit bij die van Kantoor vol energie. De komende jaren moeten we vooral werken aan bewustwording. Mensen erkennen het belang van energieneutraliteit, maar nog lang niet genoeg. Daar ligt ook een taak voor de overheid.”

Waarom vindt de RICS de transitie naar energieneutrale kantoren belangrijk?

Wij zijn van het besef doordrongen dat we als maatschappij geen keus hebben. We weten dat we niet meer onbeperkt aan kunnen rommelen. Kijk alleen al naar de enorme leegstand. Dat probleem verdwijnt niet vanzelf. Toch laten grote corporates, zoals KPMG en Deloitte, nog steeds nieuwe gebouwen neerzetten, terwijl ze in een fantastisch kantoor zitten. Dat is een slechte ontwikkeling. Zo creëren we met elkaar nog meer stenen die we niet nodig hebben. We weten allemaal dat het de werkzame deel van de bevolking al jaren aan het afvlakken is. Ik spreek daar ook de gemeentes op aan, die de vergunningen afgeven. Zij moeten zeggen: het gebeurt niet!

Wat gaat ervoor zorgen dat de transitie er komt?

“We zijn nu het bewijs aan het opbouwen dat een duurzaam gebouw een grotere waarde heeft. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is nog altijd niet wetenschappelijk aangetoond. In het internationale project SIRE, Sustainable Investment in Real Estate, zijn we daar met zo´n vijftig internationale vastgoedpartijen mee bezig. Dat gaat verder dan energiebesparing; het gaat ook heel erg over gezondheid en vitaliteit van de gebruikers. Die aspecten kunnen we pas in de taxatiewaarde opnemen, als het bewijs rond is. Maar hij komt er, de business case voor duurzaamheid.” 

De grootste hobbel die we moeten nemen?

“Het belang van energieneutrale kantoren is voor de grote corporates vaak te klein. Het gaat over een paar miljoen op de honderden miljoenen waar zij jaarlijks mee te maken hebben. Daar besteden ze hun tijd en aandacht niet aan. Daarom is het ook zo belangrijk ons verhaal  overal te blijven vertellen. Dan gaan uiteindelijk ook de gebruikers drukken en duwen; de grote beleggers confronteren met hun gedrag en vertellen dat ze het anders willen. Ook hier gaat het weer over normen en waarden. Kinderarbeid en productie van clusterbommen staan al wel op de agenda. Waarom energieverspilling nog niet? Het brengt de wereld schade toe!”

Wat verwacht je van Kantoor vol Energie?

“Kantoor vol Energie moet sectoren en beslissers met elkaar verbinden. Iedereen is nog te veel op zijn eigen terrein bezig. Het gaat er nu juist om dat we met verschillende stakeholders en partijen dingen ontwikkelen, dan kun je grote sprongen maken. Realiseer je daarbij wel dat de vastgoedsector in Nederland zeer conservatief is. Probeer dus mensen aan je zijde te krijgen die ertoe doen. Als mensen in de top mee gaan doen, gaat het hard.”

De Verbinders zijn invloedrijke branche-, kennis- en koepelorganisaties binnen of ‘naast’ het vastgoed. Zij vertegenwoordigen een groot deel van het speelveld van de stakeholders in de wereld van corporate real estate: partijen die aan de zijde staan van de eigenaren, de gebruikers en daar tussenin. Door zich te verbinden aan Kantoor vol Energie dragen ze bij aan draagvlak voor structurele veranderingen in het werkveld van hun leden. Kantoor vol Energie maakt een serie met zes Verbinders: Jos Teunissen van CoreNet, Mariëlle Wieman van NeVaP, Vincent le Noble van FMN, Johan Buijs van MVO NL en Simon van der Gaast van IVBN. In dit gesprek: Maarten Vermeulen van de RICS.

 



Reacties


Laatste nieuws