Dirk Anbeek: Wereldhave neemt bankiersrol niet op zich

Wereldhave heeft in 2013 weer een positief resultaat in de boeken gezet. Het vastgoedfonds hield onder de streep €50 miljoen over, waar een jaar eerder nog sprake was van een verlies van ruim €87 miljoen.

De verkoop van vastgoed leidde tot een afname van het direct resultaat, van €93,8 miljoen in 2012 tot €81,3 miljoen in 2013. Wel daalden de beheerkosten aanzienlijk en kwam de zogenoemde like-for-like huurgroei uit voortgezette activiteiten uit op 2,7%. Het indirect resultaat kwam uit op €31,3 miljoen negatief.

De intrinsieke waarde (EPRA) daalde tot 64,99 per aandeel eind vorig jaar. Het bedrijf stelt een dividend voor van €3,30 per aandeel, gelijk aan het direct resultaat per aandeel.

Wereldhave verhoogde donderdag de doelstelling voor de like-for-like huurgroei naar "140 basispunten boven indexatie". Dat was eerder nog 125 basispunten. De andere doelen, een gemiddelde dekkingsgraad bij de winkelcentra van minimaal 98% en algemene kosten onder de €14 miljoen, bleven staan.

Overigens voorziet Wereldhave voor 2014 een direct resultaat per aandeel boven het direct resultaat per aandeel van €3,30 van 2013.

Update: 13:32 uur

Wereldhave wijkt af van de andere beursgenoteerde winkelfondsen qua strategie. Voor topman Dirk Anbeek geen high street of belevingsbeleid. “Wij richten ons op middelgrote centra van 20.000 vierkante meter. Dat ontstijgt wel de centra met een supermarktje en een paar winkeltjes”, legt hij uit na de presentatie van de jaarcijfers. “In onze winkelcentra vindt je nationale en internationale spelers zoals een paar supermarkten, Hema, Blokker en als het een beetje meezit ook graag een H&M. Wij vervullen hiermee 90% van de winkelbehoefte van de consument. Voor het echte funshoppen kunnen ze bij anderen terecht.”

Banken geven niet thuis

Anbeek vertelt dat ook hij hard moet knokken voor een goede mix aan huurders. In de retailmarkt is het beeld divers. De grote ketens doen het goed. We zijn heel content met huurders als La Place, Rituals en meer van dat soort partijen. Daar praten we portefeuille breed mee. We missen wel de lokale ondernemers voor de goede mix. Het is niet dat zij niet willen huren in onze winkelcentra maar zij krijgen gewoonweg geen financiering. Kredietverstrekking ligt plat.”

Om dat enigszins op te vangen werkt Wereldhave soms met een lage basishuur en een stukje omzethuur. “Dat mag niet, we moeten daarvoor met de ondernemers langs de rechter voor toestemming. Het gebeurt incidenteel”, aldus Anbeek. “Maar nogmaals niet de huur is het grootste probleem, dat is het gebrek aan financiering.”

Anbeek is niet van plan om potentiële huurders een handje te helpen met een lening. “Onze primaire taak is het beheren van winkelcentra. Een bankenrol is niet voor ons weggelegd.”

Dirk Anbeek is één van de keynote sprekers tijdens het Vastgoedbeleggers Seminar op 18 maart. Hij zal daar zijn visie op de markt verder uitdiepen. Mis dit niet en schrijf u nu in! Klik Hier



Reacties


Laatste nieuws