Ecomunitypark ontvangt vijf sterren BREEAM-NL Gebiedscertificaat

Tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week in Den Haag afgelopen maandag heeft Ecomunitypark in Oosterwolde een vijf sterren BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat voor een gebied. Daarmee is dit werklandschap het eerste gebied in Europa dat deze erkenning ontvangt. 

De feestelijke uitreiking van het Ontwerpcertificaat vond plaats tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week in Den Haag in bijzijn van burgemeester Harry Oosterman van de Friese gemeente Ooststellingwerf, gedeputeerde van de provincie Friesland Hans Konst en de initiatiefnemer van het werklandschap Anne Jan Zwart.  

Ecomunitypark 

Het Ecomunitypark is een gebied van 17 hectare, centraal gelegen in Noord-Nederland waar innovatieve MKB-bedrijven allerlei faciliteiten als vergaderzalen, restaurant, laboratorium en
ICT-infrastructuur delen. Het kloppende hart van het Ecomunitypark is het centrale gebouw, waarin ook onderwijsinstellingen met college- en onderzoeksfaciliteiten een inspirerende leer- en werkomgeving krijgen. Een centraal duurzaam energieconcept zorgt voor een CO2-neutrale  energieopwekking op het park. Het unieke totaalconcept waarin ook de prachtige natuur een belangrijk element vormt, moet leiden tot krachtige innovatie bij MKB-bedrijven en een sterke economische impuls voor de regio. Het Ecomunitypark biedt aan studenten een inspirerende omgeving om aan allerlei projecten te werken. Optimale synergie tussen theorie en praktijk om continu te werken aan de kennisontwikkeling van bedrijven. 

Uniek voor Europa

Als initiatiefnemer van dit ecologisch werklandschap, hecht Anne Jan Zwart grote waarde aan het behalen van het BREEAM-certificaat. Het certificaat is echt uniek voor Europa”, zegt Anne Jan Zwart niet zonder trots. "Voor gebouwen is een BREEAM certificering steeds vaker aan de orde, maar op gebiedsniveau is dit een geheel nieuwe ontwikkeling. Samen werken aan het BREEAM-NL-certificaat voor een gebied was echt passend bij het initiatief Ecomunitypark. In dit werklandschap, waar de balans tussen economie en ecologie een belangrijk uitgangspunt is, voegt juist de kwaliteit van het landschap een hoge waarde toe aan de businessmodellen van bedrijven. Economie en ecologie in een perfecte balans als belangrijke arbeidsvoorwaarde.” 

Anne Jan Zwart gaat verder: “Het Ecomunitypark past goed in de strategie van Noord-Nederland, die krachtig inzet op de ontwikkelingen rondom ‘Biobased Economy’. Wanneer bedrijven komen tot onderlinge samenwerking  en daarbij de kenniscomponent structureel wordt toegevoegd, dan kan het niet anders dan dat het Ecomunitypark een stevige aanjager wordt van de regionale ontwikkeling.” Met de ontwikkeling van het Ecomunitypark willen Provincie, Gemeente en initiatiefnemer Anne Jan Zwart laten zien dat duurzaamheid werkt. Vanaf december 2013 wordt gestart met de realisatie van het Ecomunitypark. 

Op foto van links naar rechts: Stefan van Uffelen, Harry Oosterman (burgemeester Ooststellingwerf, Anne Jan Zwart (Ecostyle), Jaap Gillis (voorzitter DGBC), Hans Konst (gedeputeerde provincie Friesland). Fotograaf is Rob Severijnen (Photoworkx).

 



Reacties


Laatste nieuws