24 sep 12:00 uur

Bestaande woningen aardgasvrij – praktische handvatten voor nú

Congrescentrum Van der Valk Hotel, Winthontlaan 4-6 in Utrecht (vlakbij A12)

Wat kunt u verwachten?

Aardgas, we moeten er vanaf. Maar wat zijn de alternatieven en waarin verschillen ze qua praktische consequenties voor een gebouweigenaar? Door onderhoudsprogramma’s en portefeuillebeleid verstandig in te richten is de overgang naar het aardgasvrij krijgen van bestaande woningen straks makkelijker én bespaar je geld. Hoe?

Op 28 juni 2019 heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepubliceerd waar ruim 100 partijen aan gewerkt hebben. In het akkoord staan de maatregelen die nodig zijn om de doelstelling, 1,5 miljoen woningen van het gas af in de komende tien jaar en ruim 7 miljoen in 2050, te halen. Alle ins en outs van dit Klimaatakkoord én de gevolgen hiervan hoort u tijdens dit congres.

Iedere vastgoedeigenaar krijgt vroeg of laat te maken met dit proces. Een aantal cruciale zaken moeten tijdig geregeld zijn in deze ingewikkelde materie om later niet voor verrassingen komen te staan. Ook (voorlopig nog) niets doen kan, maar dat moet wel een bewuste keuze zijn. Tijdens deze inspirerende middag reiken diverse deskundigen praktische handvatten aan waar u nu al mee aan de slag kunt. Zo krijgt u onder andere antwoord op juridische vraagstukken, informatie over kosten en bespaarmogelijkheden, behandelt het Rijksvastgoedbedrijf een case en ontvangt u tips en tricks van een vooroplopende corporatie en gemeente waar u zeker dingen van kunt leren. 

Het start vandaag: waar moet je nú je geld in stoppen als je gaat investeren of desinvesteren? Hoe kom je een stapje verder?

Doelgroep: vastgoedbeleggers, woningcorporaties, ontwikkelaars/bouwers, onderhoudsbedrijven, vastgoedmanagementbedrijven, installateurs, financiers, overheden, makelaars, adviseurs.

PE Punten
Voor deelname aan dit congres ontvangt u bij Aedes 3 PE-punten.

Winactie!
We mogen een mooie prijs weggeven die aansluit bij het onderwerp van dit event. U maakt als deelnemer aan dit congres namelijk kans op 1000 watt aan warmtepanelen! Degree-n verloot deze panelen onder alle deelnemers. De winnaar mag zelf een keuze maken uit de panelen qua formaat en wattage die Degree-n aanbiedt (bijvoorbeeld 3x300 watt en 1x100 maar het mag ook 10x100 watt zijn). Met 1000 watt kan een mooie woonkamer, eetkamer of meerdere slaapkamers verwarmd worden. In combinatie met een bestaande warmtepomp en/of traditionele cv-ketel werkt u zo al goed mee aan een hybride oplossing richting aardgasvrij!

U hoeft verder niets speciaals te doen om kans te maken op deze prijs, met uw aanmelding voor dit congres dingt u automatisch mee. De winnaar wordt tijdens het event live bekend gemaakt. 

Locatie

Congrescentrum Van der Valk Hotel, Winthontlaan 4-6 in Utrecht (vlakbij A12)

Hoofdprogramma en sprekers

12.00 Inlooplunch en netwerken
 

13.00 Inleiding door middagvoorzitter Helma Born, Directeur Advies Procap


 

 

 

13.15 Leonie Jansen, Projectleider Programma Energie VNG

 • Wat zijn Regionale Energie Strategieën (RES)?
 • Wat zijn de Transitievisies Warmte (TVW) van gemeenten? Wat zijn de uitvoeringsplannen op wijkniveau over de daadwerkelijke aanpak voor aardgasvrije wijken en gebouwen?

   

13.45 Gert-Jan Wesenbeek, Senior adviseur Energie en Duurzaamheid DGMR Raadgevende Ingenieurs

 • Wat zijn de alternatieven voor aardgas? Waarin verschillen ze qua praktische consequenties voor een gebouweigenaar? Hoe komt de warmte nu het gebouw binnen, en hoe gaat dat over 20 of 30 jaar?
 • In de komende 30 jaar staat elke gebouweigenaar sowieso aan de lat. Wat is verstandig om nu al te doen, om later geen spijt te krijgen? Waarom? Wat kost dat, wat bespaart het?

14.15 Maaike de Wit, Advocaat-Partner Straatman Koster

 • Procesmatige handvatten en valkuilen in de dagelijkse praktijk in de komende twee, drie jaar. Do’s & don’ts.
 • Waar loop je door wet- en regelgeving tegenaan bij de verschillende aardgas-alternatieven? Biedt het bestemmingsplan, Omgevingswet of Warmtewet handvatten?
 • Wat is het (juridische) instrumentarium van gemeenten?


14.45 Pauze
 

15.15 Martijn Voorham, Programmamanager Duurzaamheid Rijksvastgoedbedrijf

 • Hoe speelt het Rijksvastgoedbedrijf als grootste opdrachtgever in de bouw zijn rol in het realiseren van de klimaatdoelen, de energietransitie en de transitie naar circulair bouwen?
 • EnergieRijk Den Haag is de eerste concrete gebiedsgerichte aanpak in Nederland. Doel is om de belangrijkste overheidsgebouwen in het centrumgebied van Den Haag klimaatneutraal te maken. Welke overheden, huurders en marktpartijen werken hierin samen? Hoe worden gebouwen aangepast en bewegen ze mee? Wat kunnen we leren van de rol van het Rijksvastgoedbedrijf daarbij?
 • Welke rol speelt het rijk met gronden en wateren?

15.45 Eline Busser, Ontwikkelingsmanager Woonplus, en Bert Vos, Programmamanager Nieuwe Energie Gemeente Schiedam.
Woonplus is een middelgrote corporatie in Schiedam met een beperkt eigen vermogen en 11.500 veelal gestapelde woningen.

 • Hoe heeft Woonplus het aangepakt om voorop te lopen met het aardgasvrij maken van een eerste woonwijk (Groenoord, een jaren zestig woonwijk met zo’n 5.000 woningen)? Hoe ver is Woonplus nu?
 • Wat is de rol van de gemeente? Hoe verhoudt het initiatief van Woonplus zich tot een wijkaanpak?
 • Hoe krijgt Woonplus het voor elkaar om duurzame energiebronnen te gebruiken, de woonlasten laag te houden en de financiering rond te krijgen?
 • Wat kunnen andere corporaties, woningbeleggers en overheden hiervan leren?

16.15 Samenvatting en conclusies door de middagvoorzitter
 

16.25 Netwerkborrel
 

Aanmelden?
Stuur een mail met daarin uw gegevens aan
events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. 'Bestaande woningen aardgasvrij'. Vergeet niet uw contactgevens te vermelden. De kosten voor deze dag bedragen 295 euro excl. BTW.

Lees hier onze algemene voorwaarden.

 

Aanmelden

Hierbij meld ik mij aan voor:

Bestaande woningen aardgasvrij – praktische handvatten voor nú op 24-09-19:

Aanmelden Stuur ons een e-mail Bel: 023-743 49 09

Voorlopige deelnemerslijst

Van onderstaande organisaties nemen één of meerdere personen deel aan het congres:

Altera Vastgoed 

BDO Dordrecht

Buro Landelijk Wonen

Degree-n 

DGMR Raadgevende Ingenieurs

Dura Vermeer Bouw Heyma 

Duurzaam Vve beheer

Gemeente Schiedam

Hinfelaar Elektrotechniek

Procap

Rijksvastgoedbedrijf

Stichting Kwintes

Straatman Koster

Van Roosmalen Tilburg

Veenendaalse Woningstichting

VNG

Walco

Woonplus