11 apr 12:00 uur

Welk zorgvastgoed is er over vijf jaar nodig?

Van der Valk Hotel, Winthontlaan 4-6, Utrecht

Wat kunt u verwachten?

Gaan zorginstellingen of -organisaties zich in de komende jaren specialiseren? Vraagt dat om specialistische huisvesting? Zal de kleinschaligheid verdwijnen (zoals in België en Frankrijk is gebeurd), of wordt dat een serieuze concurrent voor de grootschaligheid? Gaan na de vijf grote Nederlandse en Belgische beleggers nu ook particuliere beleggers in zorgvastgoed investeren? Bereiden zorgorganisaties zich voor om ‘Paris Proof’ te worden? Of ligt dit net te ver van hun kernactiviteit af?

Maar verduurzaming is wel noodzakelijk. Veel zorgvastgoed is voor 1980 gebouwd. Het is onvermijdelijk dat de overheid in de komende jaren label C verplicht gaat stellen, net als ‘Paris Proof’. Dat laatste zegt veel meer over het feitelijk energiegebruik dan een label. Is het daarom verstandig om meteen in ‘Parijs’ te investeren in plaats van in label C? Betekent wachten problemen met capaciteitsgebrek, prijsstijgingen, en kans op een rentestijging? En wat betekent wel of niet ‘Paris Proof’ voor de toekomstwaarde en financierbaarheid van het zorgvastgoed?

De gevolgen van de extramuralisering en het scheiden van wonen en zorg zijn inmiddels redelijk uitgekristalliseerd. Zorgorganisaties staan er financieel weer beter voor. Nogal wat vastgoed is afgestoten. Partijen als Syntrus Achmea, Bouwinvest, Amvest, Cofinimmo en Aedifica hebben flinke portefeuilles opgebouwd, en gaan daarmee door. Maar er is een groot gat gevallen tussen thuis blijven wonen en opgenomen worden, vooral in het middensegment. Hoe daarmee om te gaan?

Leer op deze middag welke ontwikkelingen zorgorganisaties en beleggers de komende jaren verwachten. Krijg praktische tips mee waar je echt wat aan hebt. Ontmoet andere zorghuisvesters en investeerders.

Doelgroep: zorgorganisaties, woningcorporaties, vastgoedbeleggers, financiers, (her)ontwikkelaars/bouwers, gemeenten, vastgoedmanagementbedrijven, onderhoudsbedrijven, installateurs, adviseurs.

Locatie

Van der Valk Hotel, Winthontlaan 4-6, Utrecht

Hoofdprogramma en sprekers

12.00 Inlooplunch plus netwerken.

13.00 Inleiding door middagvoorzitter Maarten Visser, Sectormanager Zorg bbn adviseurs voor gebouw & gebied.

 

 

13.10 Marktvisie.
Rick Hogenboom namens ActiZ (lid Kerngroep Wonen en Zorg), tevens directeur-bestuurder De Posten in Enschede (thuiszorg, verzorging, verpleging, geriatrische revalidatie, welzijn en wonen).

  • Hoe verandert de samenstelling van de markt zich door de vergrijzing, toename van dementie en langer zelfstandig wonen?
  • Hoe ontwikkelt de vraag zich in de komende jaren naar de diverse sub-sectoren van de langdurige zorg? Waar zitten de knelpunten?
  • Wat is de visie van Actiz?

13.40 Zorgaanbieders.
Hoe bereiden zij zich voor op de demografische veranderingen? Gaan verpleeg- en verzorgingshuizen zich specialiseren? Vraagt dat specialistische huisvesting? Bezitten ze die? Zal de kleinschaligheid verdwijnen (zoals in België en Frankrijk is gebeurd), of wordt dat een serieuze concurrent voor de grootschaligheid? Ondervraging op het podium door de middagvoorzitter, en discussie met de zaal.

Greet Prins, Voorzitter RvB Philadelphia Zorg, een landelijke zorginstelling met 515 locaties voor circa 8.200 cliënten met een verstandelijke beperking.

Vivian Broex, Bestuurder Zorgspectrum, een organisatie voor thuiszorg en woonzorgcentra met ongeveer 1.100 cliënten in de regio Utrecht.

14.10 Huisvesters.
Welke huisvesting hoort bij de komende veranderingen? Ziet die er over vijf jaar hetzelfde uit als nu? Ondervraging op het podium door de middagvoorzitter, en discussie met de zaal.

Ed van de Bijl, Manager Wonen en Vastgoed Evean. Evean biedt zorg en ondersteuning in een groot deel van Noord-Holland, te weten in de kop van Noord-Holland, Zaanstreek/Waterland en Amsterdam. Evean biedt (gespecialiseerde) verpleging, verzorging en thuiszorg, geriatrische revalidatiezorg, ergotherapie, fysiotherapie, oefentherapie, thuisbegeleiding, dagbesteding en verzorgd wonen.

Evean heeft 16 intramurale locaties in Amsterdam en Zaanstad, een revalidatiekliniek, Recura, in Zaandam in samenwerking met het Zaans Medisch Centrum. Met circa 4.500 medewerkers verricht Evean haar werkzaamheden, ondersteund door vele vrijwilligers binnen haar locaties. Evean is onderdeel van het Espria concern.   
 

Bronia Vermaas, Directeur Vastgoed Zorgpartners Midden-Holland, een full service zorginstelling voor thuiszorg, dienstverlening in 12 centra, verhuur van appartementen, en ruim 3.000 cliënten. Zorgpartners beheert 15 zorglocaties (circa 1.200 eenheden) en 11 wooncomplexen (540 woningen), telt 3.000 medewerkers en 2.000 vrijwilligers.

14.55 Pauze
 

15.25 Toekomstwaarde vastgoed.
Etso Pier, Directeur Servicecentrum Zorggroep Alliade en Lid Werkgroep Zorg Paris Proof van de Dutch Green Building Council. Zorggroep Alliade is een concern in Heerenveen met negen zelfstandige dochterstichtingen, allen zorgpartners met een eigen identiteit en beleid onder leiding van één RvB. Zorggroep Alliade heeft 8.000 medewerkers, ongeveer 14.500 cliënten, 400 locaties en circa 1.000 gebouwen.

  • Wat betekent verduurzaming conform ‘Paris Proof’ precies? Met welke deadline(s) gaat dat gepaard?
  • Wat moet een zorgorganisatie doen om aan ‘Paris Proof’ te voldoen?
  • Een verplicht label C hangt in de lucht. Wat is het verschil met ‘Paris Proof’? Waarom is het verstandig om in plaats van een label C in ‘Paris Proof’ te investeren?
  • Wat is de relatie tussen ‘Paris Proof’ en de toekomstwaarde van zorgvastgoed?

15.55 Wie investeert?
Zelf investeren als zorginstelling of corporatie om de regie en sturing in handen te houden, of een investeerder zoeken? Wie investeert in intramuraal zorgvastgoed en/of woon/zorg concepten? Grote vastgoedbeleggers, particuliere beleggers, crowdfunding, andere financieringsmethode? Is het middensegment een gat in de markt? Hoe belangrijk is duurzaamheid voor de investeerder?
 

Johan Loeffen, Ontwikkelaar bij BrabantWonen, een corporatie in Oss en Den Bosch met 15.000 eenheden en veel zorgvastgoed.

Victor Gulickx, Fondsmanager van het Apollo Zorgvastgoed Fonds dat investeert voor institutionele beleggers in de segmenten in beschermd wonen, verpleegcomplexen en eerstelijns zorgcentra.

Sander Kooiman, Senior Relatiemanager Zorg en Welzijn Triodos Bank.

16.25 Samenvatting en conclusies door middagvoorzitter Maarten Visser.

16.35 Netwerkborrel.


Aanmelden?
Stuur een mail met daarin uw gegevens aan events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. ''Zorgvastgoed congres''. Vergeet niet uw contactgevens te vermelden. De kosten voor deze dag bedragen 295 euro excl. BTW.

Lees hier onze algemene voorwaarden.


        

Aanmelden

Hierbij meld ik mij aan voor:

Welk zorgvastgoed is er over vijf jaar nodig? op 11-04-19:

Aanmelden Stuur ons een e-mail Bel: 023-743 49 09

Voorlopige deelnemerslijst

ABN AMRO Bank 
ActiZ
Akro Consult
Anbo
Apleona Real Estate 
Apollo Zorgvastgoed Fonds
Archipel
bbn Adviseurs
BDO Accountants & Belastingadviseurs 
Bectro Installatietechniek
Beweging 3.0
Bouwgroep Dijkstra Draisma
Bouwinvest
Bouwkundige Begeleidings Adviesgroep (B.B.A.) 
BrabantWonen
Bureau PAU 
By Ruth
Camelot Vastgoedbeheer 
Care Property Invest 
Cedrah
Cheops og 
Cluster Vastgoed
Cofinimmo
Connect Invest 
Countus accountants + adviseurs
Cushman & Wakefield
de Architekten Cie. 
EGM architecten
Evean
Fakton Valuation 
Gemeente Breda
Gooi’s Bouwbedrijf GBB 
Habion / Vastgoed zorgsector
HB Capital
HD Projectrealisatie 
Houthoff
Huisvestingsadviseur Surplus
Kuiper Compagnons
Lenferink Vastgoedonderhoud
Livin Concepts 
Nibag Groep 
NL Zorgobligatie
Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn 
Raimond Weenink bedrijfsmakelaardij 
Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen 
RvB Philadelphia Zorg
Servicecentrum Zorggroep Alliade
Snippe Projecten 
Syntrus Achmea Real Estate & Finance
TBQ 
Triade
Triodos Bank
Unica Building Projects
Van den Berg Architecten 
Van Lienden & Kooistra Accountants Adviseurs
Vestia
Vivo Wonen
Wonen Limburg
wzc humanitas deventer
Zideris
Zorgpartners Midden-Holland
Zorgspectrum