4 jul 13:45 uur

Business Meeting: Case gebiedsontwikkeling + Property Tour

Mitros, Koningin Wilhelminalaan 9, Utrecht

Wat kunt u verwachten?

Leer van deze case die vaker door partijen toegepast kan worden. En bezichtig het resultaat op loopafstand. De Utrechtse woningcorporaties Mitros en Portaal, en de internationale vastgoedbelegger Aventicum werken samen met de gemeente en bouwbedrijf Heijmans aan het grootschalig renoveren en verduurzamen van 252 huurwoningen en de omgeving in de aandachtswijk Kanaleneiland te Utrecht. Daardoor krijgt het gebied een ‘boost’. Het is een van de eerste cases waarin een private belegger grootschalig gebiedsgericht investeert in verouderde sociale huurwoningen. Er is een bijzondere constructie gebruikt, die voor zover bekend niet eerder in Nederland is toegepast. Er konden veel regels door worden vermeden.

 

Kanaleneiland is een naoorlogse woonwijk in Utrecht met een verslechterd imago. Het is nu een migrantenwijk met zo’n 150 verschillende culturen. De woningvoorraad kent weinig variatie, ongeveer twee derde betreft sociale huur. De woningen zijn gemiddeld 60 vierkante meter, eenvoudig ingericht, enkel glas, veelal zonder cv en relatief goedkoop. Er zijn weinig eengezinswoningen, wel veel portiekflats van vier etages zonder lift. Doel van de gebiedsontwikkeling is de wijk te laten verkleuren en in een hoger huursegment te brengen.

 

Waarom is deze case bijzonder en wat kun je ervan leren? De voordelen die de samenwerking tussen corporaties en een private belegger aan beide partijen oplevert. De ‘taal’ van de samenwerking. De bijzondere constructie die makkelijk te kopiëren is. Het proces. Het programma van eisen. De garanties. De verduurzaming. De prestatieafspraken. De besluitvorming. Waarom er voor een internationale belegger is gekozen. Hoe de samenwerking in de praktijk werkt. Wat anders gaat dan van tevoren gedacht – beter, slechter. Welke oplossingen daarvoor zijn gekozen. Waarom corporaties en beleggers dit elders makkelijk kunnen navolgen, en waar ze dan vooral op moeten letten. De twee hoofdrolspelers informeren u deze middag vooral over de ‘achterkant’ van deze case. Ze geven u een kijkje in de keuken.

Na de bespreking met de aanwezigen volgt een Property Tour naar de gebiedsontwikkeling. Die ligt op loopafstand (twee honderd meter) van het kantoor van Mitros. Daar volgt een uitleg door de projectleider en de twee hoofdrolspelers. Het gebied is in diverse stadia: twee gebouwen zijn klaar, één is in casco, het binnengebied is af. In geval van regen zijn voldoende paraplu’s en laarzen beschikbaar. Na de Property Tour keert u terug naar Mitros voor een borrel en informeel verder praten.

Deze sessie is slechts toegankelijk voor maximaal 40 personen vanwege de interactie met elkaar en met de experts.

Locatie

Mitros, Koningin Wilhelminalaan 9, Utrecht

Hoofdprogramma en sprekers

13:45 uur: Ontvangst en kennis maken met de aanwezigen.

14.00 uur: Gert Roelofsen, Manager Verkoop & Zakelijke verhuur Mitros. Tevens lid RICS vakgroep Wonen. Tijdens zijn presentatie (en ook die van Feike Siewertsz van Reesema) is volop gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

  • Hoe zit de case precies in elkaar vanuit het standpunt van Mitros?
  • Waarom wilde Mitros samenwerken/verkopen en wat levert het Mitros op?
  • Waarom voor Aventicum gekozen?
  • Wat gaat anders dan van tevoren gedacht – beter, slechter – en welke oplossingen zijn gekozen?
  • Waar moeten andere corporaties op letten als zij dit willen navolgen?

14.30 uur: Feike Siewertsz van Reesema, Directeur Siewertsz Beleggingen en strategisch partner van Aventicum. Tevens bestuurslid van ULI, Vastgoedbelang en RICS.

  • Welke buitenlandse investeerders zijn actief in Nederland. Waarom investeert buitenlands kapitaal uitgerekend in een aandachtwijk in Utrecht?
  • Hoe zit de case in elkaar vanuit het standpunt van de investeerder?
  • Waar zitten de problemen en wat zijn de oplossingen?
  • Welke rendementseisen worden gesteld?
  • Hoe eenvoudig is dit elders na te volgen? Waar moeten andere vastgoedbeleggers dan vooral op letten?

15.00 uur: Property Tour naar het gebied (loopafstand) met uitleg van de projectleider, Gert Roelofsen en Feike Siewertsz van Reesema.

16.30 uur: Terug naar het kantoor van Mitros. Borrel en informeel verder praten.

Aanmelden?
Stuur een mail met daarin uw gegevens aan events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. ''Case gebiedsontwikkeling + property tour". Vergeet niet uw contactgevens te vermelden. De kosten voor deze business meeting bedragen 195 euro excl. BTW. 

Tip: Om de interactie van deze meeting te stimuleren kunt u vooraf uw vragen mailen naar events@vastgoedjournaal.nl. Zo weet u zeker dat uw vragen behandeld worden.

Aanmelden

Hierbij meld ik mij aan voor:

Business Meeting: Case gebiedsontwikkeling + Property Tour op 04-07-17:

Aanmelden Stuur ons een e-mail Bel: 023-743 49 09